Eurotier 2014: een overzicht

Op EuroTier 2014 in Hannover presenteerden bedrijven hun kleine en groter innovaties. Met meer dan 2000 stands is het de grootste agrarische vakbeurs. Er waren verschillende innovaties voor de varkenssector te zien. Een greep uit de noviteiten:

Revolutie in beton?
Compleet nieuw is het rooster van Anders Beton. De vloer komt tegenmoet aan verschillende problemen. Het grootste voordeel is de flexibiliteit. De spleten zijn eenvoudig dicht te leggen met klik-in profielen. Combiroosters met een dicht vloerdeel zijn daardoor overbodig en het percentage open vloer flexibel.
Bekijk video.

Goedkoper voeren
?De PEF-generator van Big Dutchman maakt het mogelijk snijmais via brijvoerrantsoen aan varkens te voeren. Met een pulseren elektrisch veld worden de houtige cellen van de maisplant geschikt gemaakt voor het varken. ?Dat levert volgens Big Dutchman een voerkosten voordeel op van 1.50 euro per afgeleverd vleesvarken.
Big Dutchman hoopt in de generator in de toekomst ook geschikt te maken voor andere grondstoffen, zoals gras of lucerne.
De techniek is afgekeken van de levensmiddelen industrie, daar wordt het al jaren toegepast voor het steriliseren van plantaardige productstromen.
Bekijk video.

Kraamhok loslopende zeug
PigTek presenteerde tijdens Eurotier een kraamhok, waarin de zeug los kan lopen. Er is gebruikt gemaakt van het standaard kraamhok, waardoor het een relatief goedkope oplossing is.
Bekijk video.

Kraamstal voeren?
Nedap presenteerde op Eurotier Nedap kraamstalvoeren. Een systeem voor het automatisch individueel voeren van kraamzeugen. De computergestuurde voerinstallatie verdeelt de voergift over meerdere porties per dag. De dosering kan exact worden afgestemd op de conditie, het aantal biggen en het lactatiestadium van de individuele zeug.
Bekijk video.

Biggen bijvoeren?
Biggen bijvoeren was een hot item op Eurotier. Fabrikanten presenteerden verschillenden concepten en technieken, die afrekenen met de klassieke manier van bijvoeren.

Nutrisuin presenteerde op Eurotier de AutoSuin, een volautomatische mobiele papmixer. Hij werkt eigenlijk net als een industrieel koffiezetapparaat: poeder en water blijven gescheiden totdat op de doseerknop wordt gedrukt. AutoSuin kan tot 40 liter verse pap of brij per minuut aanmaken.
Provimi toonde op Eurotier haar Rescue Care concept. Een mixer, buizensysteem en cups maken het mogelijk volledig geautomatiseerd melk of prestarter bij te voeren.
Weda presenteerde ook Nutrix+, een systeem die zowel melk als brij in het kraamhok volledig automatisch kan doseren. De melk valt naar beneden in het voerbakje. Er is dus nooit rechtstreeks contact tussen de melk of brij in het voerbakje en de leiding.
Van Osch Uden kwam op Eurotier met een antwoord op de vaste rondpomp systemen, met een cup of bakje in elk kraamhok. De stalinrichter presenteerde een verplaatsbare melkcup.
Bekijk video's.
 

Goud voor Schippers
?
MS Schippers won de Gouden Medaille Eurotier 2014. Volgens de jury is het Hy-Care stalconcept de beste innovatie in de varkenshouderij. Het doel van het concept is om zo hygiënisch mogelijk te kunnen werken in een varkensstal. Varkens verblijven in plastic bakken die via een soort shuttle worden verplaatst.
Bekijk video.

De vakbeurs in Hannover was van 11 tot en met 14 november.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer