Met biologische markt mee groeien

Hans (52) en Anja (48) Donkers hebben in het Noord-Brabantse Uden een biologische varkensbedrijf met 50 zeugen (zo'n 250 varkens). Hans is blij dat de markt voor biologisch varkensvlees de afgelopen jaren weer in balans was nadat er in 2004 een enorme overproductie was ontstaan.

“Momenteel ziet het er aardig goed uit, de prijzen zijn redelijk en de voerprijzen dalen enigszins. Alleen zie je in Duitsland momenteel wel hele grote gesloten biologische varkenshouderijen gebouwd worden voor meer dan 1000 dieren. Daar maak ik me wel zorgen om.”

Na de sanering van de sector na 2004 ging Donkers terug van 100 naar 70 zeugen. Dit deed hij ook om de biologische sector als geheel in die tijd te ontlasten.

In 2006 moderniseerde hij het bedrijf nog door een drachtige zeugenstal te bouwen. Een jaar later startte hij een zorgtak voor ouderen op de boerderij. “Anja en ik wilden, voor de zekerheid, toch meer risicospreiding qua investeringen.” In verband met de nieuwbouw van het zorgboerderij gedeelte in 2010 ging hij in dat jaar terug van 70 naar 50 zeugen. Sinds vorig jaar heeft Donkers er nóg een zorgtak bij en verhuurt hij een deel van een van de panden aan een organisatie voor kinderopvang. “Het is overigens niet gezegd dat deze situatie altijd zo blijft, het kan zijn dat ik in de toekomst besluit om de biologische varkenstak toch weer uit te breiden”, aldus Donkers.

Meer over Hans en Anja Donkers bij 'bedrijf in beeld'.  

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer