Big, Bigger, Biggest

Om ervaringen uit te wisselen met mensen die werken in regionale PRRS-projecten ben ik begin december in Amerika geweest. Als je in Amerika aankomt, blijken de vooroordelen op te gaan: alles is er groter. Wolkenkrabbers zijn zo hoog dat je pijn in je nek krijgt als je de top wilt zien en in de restaurants zijn de steaks groter dan het bord.

Waar ik me over verbaasd heb, is dat zelfs de varkensziektes zich in Amerika aan deze regel houden. PRRS is een enorm probleem en geeft veel schade. PED is daar het afgelopen jaar nog eens even dunnetjes overheen gegaan. Het blijkt dat deze ziektes in bepaalde regio’s lastig te controleren zijn, zeker als er bedrijven dicht bij elkaar liggen. En dat doen ze meer dan ik verwachtte. Op de top van een heuveltje in het werkgebied van één van de projecten konden we ongeveer 10.000 zeugen op verschillende bedrijven zien liggen.

Ik heb een aantal ondernemers in het project mogen ontmoeten en ben onder de indruk geraakt van hun professionele houding. Omdat ze inzien dat je gezondheidsproblemen niet alleen kunt oplossen, werken ze samen aan PRRS en PED. Daarbij nemen ze hun verantwoording, die niet stopt bij de grenzen van het eigen bedrijf. Zij noemen dat “the bigger picture”. Ik noem dat “grote klasse”.

Manon Houben,
Dierenarts PorQ

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer