De zwakste schakel

Laatst sprak ik een ondernemer die op een lezing was van een CEO van een groot beursgenoteerd bedrijf. Dit bedrijf kende (net zoals elk bedrijf) veel ups en downs en voelde tegenwerking vanuit de overheid. Toch lagen er volop kansen. De ondernemer in kwestie twijfelde vooraf of hij een vrije avond op moest offeren voor een spreker van buiten de sector. Achteraf bleek het erg waardevol. Door eens out-of-the-box te denken wordt de ondernemersgeest verruimd.

Dit deed me ook denken aan de belabberde financiële situatie in de varkenshouderij. Veel ondernemers hebben het zwaar met de huidige prijzen voor vleesvarkens en biggen, terwijl de daling in de voerprijzen lijkt te stagneren. Interessant is om ook hier eens out-of-the-box te denken. De prijs is de prijs, maar de oorzaak hiervan weten is erg belangrijk.


Het is de moeite waard om te bepalen waarom juist de prijzen zo enorm onderuit duiken! Wachten alle vleesvarkenshouders inderdaad met het opleggen van biggen om een nog goedkopere prijs te realiseren? Ligt het aan de economische boycot vanuit Rusland? Of is inderdaad zo dat iedereen in de kolom zicht heeft op de kostprijs van de primaire sector en daar zijn inkoop/verkoop op afstemt?
Voor mij allemaal vragen waar ik tot nu toe nergens een goed onderbouwd antwoord op heb gekregen. Ik nodig dan ook iedere lezer uit om te reageren en mij en medelezers eens uit te leggen waardoor de prijsval wordt veroorzaakt. Pas als we weten waardoor het komt, kunnen we er iets aan doen.


Ik ben van mening, dat als de biggenprijs de sluitpost wordt/blijft in de kolom (vleesvarkenshouders verdienen pas geld bij goedkope biggen en zeugenhouders verdienen pas geld bij dure biggen) we met zijn allen zagen aan de poten van de hele kolom. Dat leidt uiteindelijk enkel tot verliezers. ?De kolom is zo sterk als de zwakste schakel. Dat mag niet de biggenprijs zijn, die voegt uiteindelijk niets toe aan de hele kolom. We zullen moeten zoeken naar meer toegevoegde waarde voor de hele kolom, die dan ook eerlijk verdeelt wordt!
Ik zie u reactie graag tegemoet!

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer