Biggenlampen in de uitverkoop

Twee jaar terug waren we op Eurotier in Hannover. Overal waren er afdekplaten voor in het kraamhok te vinden. In allerlei soorten en maten. Modellen voor in een hoek of langwerpige platen voor langs het tussenschot, in verschillende kleuren, met of zonder biggenlamp. Het enige dat we niet konden vinden waren doorzichtige kappen.

Vorig jaar waren de doorzichtige kappen wel op de LIV in Hardenberg te vinden. Wow, dachten wij. Ook nog met een flap eraan. Uit rookproeven was gebleken dat kappen zonder flap nog steeds veel warmte verliezen. Door de flappen blijft de warmte beter hangen. De doorzichtigheid zorgt ervoor dat goede controle op de biggen mogelijk blijft. Dat is zeker niet onbelangrijk.

Zoals bij de meeste boeren, hebben wij het ook niet standaard. De afdekkappen lijken dan wel geweldig, maar bij ons liggen de biggen op acht weken leeftijd nog steeds in hetzelfde hok. Er moeten dus wel verplaatsbare beugels gemaakt worden, zodat de kappen meegenomen kunnen naar de volgende werpgroep.

Afijn, voor we zover zijn… We hebben eerst een rondje getest. De vakbladen mogen dan wel lovend schrijven, zij hoeven de kappen tenslotte niet te kopen, schoon te maken, te onderhouden en te verplaatsen. Via Facebook had ik ook positieve reacties gezien. Ook dat motiveert om eens wat te proberen.

Na een rondje zijn ook wij zeer enthousiast. De biggenlampen kunnen in de uitverkoop. Ook een mooi idee. Geen gedoe met een lamp vervangen en dan erachter komen dat de laatste bol net op is. Dan wel een versleten binnenwerk van een stopcontact. Tja niets duurt eeuwig. En dat is vast de eerste energiebesparing.
Maar dan. Volgens mij zijn we er nog niet. Normaal wordt de vloerverwarming ingesteld op veertig graden. Deze kan nu zakken, omdat de warmte onder de kap blijft hangen. Dan wordt het stil in adviseursland. ?En wat dachten jullie van de afdelingstemperatuur? Onze ervaring is dat zonder aanpassing van de klimaatsinstelling de afdelingstemperatuur al een halve graad lager ligt. Wow, dat is altijd beter voor de zeug! Kan deze niet nog verder omlaag? De biggen liggen tenslotte heerlijk warm onder hun kapje met flapje. Maar hoever kan die dan terug? Ook nu weer stilte op de LIV in Hardenberg dit jaar. De adviseurs zijn druk in de weer met melkcups.

Ik denk dat als we op ons bedrijf alle afdekkappen geïnstalleerd hebben, de afdelingstemperatuur goed ingesteld is evenals de vloerverwarmingstemperatuur de zeug net zo makkelijk meer melk produceert. Dat we daardoor de cups niet nodig hebben én een lagere stroomrekening krijgen. Laat de rest van de kapjes met flapjes maar komen. Ik kijk er naar uit!

Ruth van der Haar - Varkenshoudster

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer