'Europa staat dierenwelzijn in de weg'

De Europese Commissie spant zich te weinig in om het dierenwelzijn in Europa te bevorderen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in een interview met nu.nl. Daarom organiseert Dijksma samen met Duitsland en Denemarken een top over dierenwelzijn.
Op de dierenwelzijnstop wil zij met haar Duitse en Deense collega's bespreken hoe zij zaken als het castreren van biggetjes, snavelknippen en koudmerken van vee op Europees niveau kunnen uitbannen.

Exportpositie
Nederland loopt qua dierenwelzijn voorop in Europa, maar het zou volgens de bewindsvrouwe beter zijn als we dat in heel Europa zouden doen. Dijksma: "Dat gelijke speelveld vinden wij heel belangrijk. We stellen terecht veel eisen aan onze boeren, ze voldoen daar vaak ook goed aan. Maar we willen ook dat hun positie ten opzichte van de andere boeren in Europa gelijkwaardig is. Anders tast dat onze exportpositie aan.”

Strategie
Het is de bedoeling dat de landen die aan de top deelnemen, samen met dierenbeschermingsorganisaties afspraken maken over de belangrijkste aspecten van dierenwelzijn. Ook wordt naar een strategie gekeken om ervoor te zorgen dat Oost-Europese landen en de zuidelijke lidstaten meer gaan doen aan het dierenwelzijn. "We hebben net een nieuwe Europese Commissie een nieuwe commissaris Landbouw. Dit is het moment om dierenwelzijn op de Europese agenda te zetten", aldus Dijksma.

Lees hier het hele interview met staatssecretaris Dijksma.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer