VVO’s kansen voor varkenshouders

De groei van de melkveehouderij in Nederland zou de varkenssector kunnen verdringen. De toenemende mestproductie kan de afzetkosten van varkensmest extra doen stijgen en enige krimp van aantallen varkens tot gevolg hebben.

EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma wil de te verwachten groei van de melkveesector na afschaffing van het melkquotum echter op een verantwoorde wijze laten gebeuren. Dit staat in een wetsvoorstel waarin zij voorwaarden stelt aan de uitbreiding van het aantal koeien. 

Een effect van Dijksma’s wetsvoorstel is dat de melkveehouderij de varkenshouderij enigszins compenseert voor de stijgende mestproductie. Uitbreidende rundveehouders worden verplicht alle extra geproduceerde kilo’s fosfaat te verwerken. Omdat het verwerken van varkensmest efficiënter is per kilo fosfaat, zullen koeienboeren hun verwerkingsplicht overdragen aan varkenshouders. Dit kan met het afsluiten van vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) tussen de rundvee- en varkenshouder.

Aan deze VVO’s hangt natuurlijk een prijskaartje per verwerkte kilo fosfaat. Volgens ramingen zou het gaan om ongeveer 4 miljoen euro aan VVO's. Op deze manier zal de melkveehouderij een groter deel betalen van de kosten voor de benodigde mestverwerkingscapaciteit in Nederland.  

Dit vermeld het onderzoek Verantwoorde groei melkveestapel

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer