Ecoson Biofosfaatfabriek draait op 70 boeren

EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft op 6 oktober de Ecoson Biofosfaatfabriek in Son geopend. In deze fabriek wordt 100.000 ton verse mest, afkomstig van vooral varkensbedrijven , verwerkt. Naast het winnen van 2,5 miljoen kuub groen gas wordt jaarlijks circa 6.000 ton biofosfaatkorrels geproduceerd. Deze mestkorrels worden geëxporteerd naar gebieden met een tekort aan organische stof, fosfaat en andere waardevolle mineralen die van nature in mest zitten.

Via Stichting ZLTO Mestinitiatief Dommelland (ZMD) en Mestac zijn 70 boeren gecontracteerd. Zij tekenden voor een gegarandeerde mestafname en lossen op deze manier structureel het fosfaatoverschot op hun bedrijf op.

Met de verwerking van 100.000 ton mest per jaar is het mestverschot in Nederland nog lang niet opgelost. Wel is de Ecoson biofosfaatfabriek een goed begin en dient het als voorbeeld voor andere verwerkingsinitiatieven die van de grond dienen te komen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer