Europa moet aan de verantwoorde soja

De vraag naar verantwoord geproduceerde soja in de EU dient flink toe te nemen, anders plaatst Nederland zich op termijn buitenspel, stelt de Nevedi. De meerprijs van duurzame soja kan beperkt worden als de vraag vanuit de markt interessant genoeg is voor de soja producerende landen. Alleen dan zal het volume duurzame soja dat op de markt komt toenemen. Dus moeten we het gebruik van duurzame soja nu in Europa op de agenda plaatsen, vindt de koepelorganisatie van de Nederlandse diervoederproducten.

Voor in Nederland gebruikte soja leggen de diervoederbedrijven zich erop vast dat soja aan gestelde duurzaamheidscriteria voldoet. Via de marktvraag in 2015 zal 0,6 miljoen ton gecertificeerd worden volgens de criteria van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Dit is voldoende voor een verantwoorde binnenlandse consumptie van zuivel, vlees en eieren.

Daarbij zou nog eens 1,2 miljoen ton duurzame soja opgeteld moeten worden voor de Nederlandse productie van vlees, zuivel en eieren bestemd voor export kan afdekken. Omdat buitenlandse afnemers van deze landbouwproducten niets extra willen betalen, zal de ambitie van 1,8 miljoen ton duurzame soja in 2015 volgens Nevidi niet gehaald worden. Die hoeveelheid is slechts 0,7 procent van de wereldwijde productie van soja. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer