Water voor varkens zelf gaan drinken

In advertenties van leveranciers van waterhygiëneproducten staat vaak de vraag: Durft u zelf het water van uw dieren te drinken? Een relevante vraag, te meer het antwoord negen van de tien keer nee zal zijn.

Als het erop aankomt zijn we toch niet zo zeker van de waterkwaliteit. Uiteraard zitten we niet te wachten op buikkrampen of erger.. Als wateradviseur in de veehouderij spreek ik immers uit eigen ervaring. Onze varkens hebben echter geen keuze. Ze zullen het moeten doen met het water wat ze aangeboden krijgen.

Hieraan zit iets vreemds. Diergezondheid is topprioriteit in de varkenshouderij. Als het gaat over de invloed van de waterkwaliteit op diergezondheid, dan is het blijkbaar verleidelijk om zoiets te onderschatten. Zo’n vaart zal het toch niet lopen, wordt er dan vaak gedacht.

Juist in de stal zijn de omstandigheden zodanig dat de waterhygiëne extra gevaar loopt. De omgevingstemperatuur is er vaak hoog, de doorstroomsnelheid laag en er worden regelmatig toevoegingen gedoseerd. Dit alles leidt tot een snelle opbouw van biofilm. Uitslagen van wateranalyses bewijzen dan overduidelijk de aanwezigheid van pathogene bacteriën.

Een onberispelijke waterkwaliteit aan het drinkpunt van het varken is nog niet een, twee, drie bereikt. Het doseren van een waterhygiëneproduct alleen is geen garantie. Hier komen een paar stappen meer bij kijken. De basis moet goed zijn, zoals een goede kwaliteit van het aangevoerde (bron)water en het vermijden van onnodige risicopunten. Dit zijn niet alleen vlotterbakken en verzakkingen in drinksystemen, maar ook de afwezigheid van goede spoelmogelijkheden onder hoge druk.

Vervuiling door drinkwatertoevoegingen voorkomen is de volgende stap. Kies daarom voor producten die uitstekend oplossen en wees zorgvuldig bij de aanmaak van de vooroplossing.

Pas na al deze voorzorgsmaatregelen komt het daadwerkelijke reinigen aan de beurt. Zelf creëer ik het liefst een “nul-situatie”. Dit wordt het makkelijkst bereikt door bij leegstand een uitvoerige reiniging van het drinkwatersysteem door te voeren. Zo’n reiniging bestaat uit uitvoerig spoelen en het inzetten van een dosering van het waterhygiëneproduct volgens voorschrift. Hierna start het onderhoud volgens een vast protocol. Pas dit toe na afloop van het doseren van toevoegingen en na periodes van leegstand van afdelingen.

Vooral met de discipline in het reinigingsonderhoud gaat het bij varkenshouders vaak mis. Het gebeurt maar wat vaak dat de aandacht na verloop van tijd verslapt, terwijl vervuiling onherroepelijk weer de kop opsteekt. Twee keer per jaar een gedegen onderzoek van de microbiologische waterkwaliteit helpt om alert te blijven. Of drink zelf het water, dat kan natuurlijk ook!
 

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer