Vrees voor dalende biologische productie

De export van biologisch vlees vertegenwoordigde in 2013 een waarde van bijna 50 miljoen euro. Het leeuwendeel van deze exportwaarde bestaat uit biologisch varkensvlees met als bestemming hoofdzakelijk Duitsland, meldt de Bionext Exporttrend biologisch 2013.

De verwachting is dat de exportwaarde in 2014 op hetzelfde niveau uitkomt, maar dat het op peil houden ervan lastig dreigt te worden. Dit geldt ook voor de productie van biologisch vlees. Tekorten aan biologische grondstoffen en het minder gunstige imago van biologisch afkomstig uit Nederland (high tech bio), zijn hier debet aan.

Een toenemende bedreiging voor de biologische productie is de nieuwe trend van regionalisering en local-for-local. Met name in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk is er een toenemende consumentenvraag naar regionale producten en die zijn niet altijd biologisch. De koppeling tussen regio en bio ligt echter wel voor de hand.

Nieuwe EU-regels
Veel bedrijven waarschuwen dat de nieuwe Brusselse wetgevingsvoorstellen leiden tot een daling van de biologische productie in Nederland en andere EU-landen. Hierdoor kunnen de prijzen sterk stijgen, waardoor biologisch niet verder kan groeien. Onder meer de voerprijzen voor veehouderijbedrijven in omschakeling zouden onbetaalbaar worden.

De opname van een rigide afkeuringsgrens op residuen in biologische producten zou de aansprakelijkheidsrisico’s voor biologische boeren ernstig verhogen. Bionext werkt nauw samen met diverse organisaties om de nieuwe EU-wetgevingsvoorstellen in deze vorm van tafel te krijgen, meldt de Exporttrend biologisch.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer