Samenwerken utopie door constante prijsdiscussie

Vaker heb ik al iets geschreven over de relatie tussen de zeugenhouderij en de vleesvarkenshouderij. Met name die tussen Nederlandse zeugen- en vleesvarkenshouders. Waarom? In de basis klopt deze “samenwerking” niet. Vaak is er volgens mij niet eens sprake van een samenwerking. Want is er iets dan kun je de handelaar of intermediair de schuld geven. Hun positie benijd ik daarom ook niet. Biggentoeslag is te hoog of te laag, te veel gewichtsverschil tussen biggen koppels en ga zo maar door. Ga hier als tussenpersoon maar eens tussen staan.

In mijn ogen kun je ook met de huidig systeem van toeslagen per big en roepprijzen per week alleen maar verwarring zaaien. Je bent als zeugenhouder gedwongen om elk jaar er een paar euro extra toeslag te claimen. Op deze manier probeer je aan te haken bij het gemiddelde van de sector, wat dit dan ook is.

Hoe kan ik samenwerken als ik twee keer per jaar over toeslagen moet onderhandelen? Of aan toegevoegde waarde werken als ik bijna elke jaar verander van afnemer? Wat is samenwerken als ik mijn technische resultaten niet eens durf te mailen? Hoe kan ik samenwerken als ik rond de zomer de toeslag probeer omlaag te krijgen omdat dan de afzet van biggen niet loopt?

De constante druk van het onderhandelen is een bom onder de samenwerking. Als vleesvarkenshouder durf je niet enthousiast te zijn over de aangekochte biggen, want dan gaat de toeslag per big weer omhoog. En als zeugenhouder probeer je de toeslag in het voorjaar uit te onderhandelen, omdat er in die periode meestal een tekort is aan biggen en de prijzen dus relatief hoog zijn.

Al met al is er te veel en te vaak discussie over de prijs. Dit is absoluut geen goede basis voor een open en goede communicatie, een belangrijk instrument in een goede duurzame samenwerking.

Zijn er dan mogelijkheden om van dit systeem af te stappen? Jazeker. Vorig jaar en dit jaar zijn er al diverse bedrijven overgestapt naar een alternatief systeem uitgevonden door varkenshouders in overleg met ons. Maar ook dit nieuwe systeem heeft weer zijn voor- en nadelen. Daarom doe ik een oproep om varkenshouders, intermediairs, adviseurs uit te laten kijken naar andere opties. Doel moet zijn meerwaarde en afstappen van teveel en te vaak discussie over toeslagen. Hier zijn veel varkenshouders die ik spreek helemaal klaar mee.

Succes met het zoeken want “waar wil is, is een weg”. En degenen die niet zoeken zullen het ook niet vinden. Met vriendelijk groet van een zoekende!

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer