Varkens slobberen 2,9 miljoen ton weg

De varkenshouderij is al jarenlang de grootste afnemer van vochtrijke veevoeders. Door met name tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en tarwegistconcentraat in te zetten, draagt de varkenshouderij bij aan duurzaamheid. Ook in 2013 is dat het geval geweest, meldt OPNV, de belangenbehartiger voor de afzet van die natte diervoeders. In Nederland is vorig jaar 5,3 miljoen ton aan vochtrijke diervoerders geleverd aan veehouders.

De Nederlandse varkenshouders verwerkten 2,9 miljoen ton in rantsoenen voor varkens. Dit volume is iets minder dan in 2012. De lagere afzet van tarwezetmeel en aardappelproducten is gecompenseerd door een hoger gebruik van tarwegistconcentraat.

Wel merkt de OPNV op dat de totale afzet in tonnen vochtrijke voeders in 2013 stabiliseerde. De geringe afname van het volume, 100.000 ton product, werd gecompenseerd door een toename van het gemiddelde drogestofgehalte met 0,6 procent. Omgerekend komt de totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen overeen met bijna 1,25 miljoen ton mengvoeders, aldus het persbericht van de OPNV.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer