Olifantenjacht

In de eerste weken na de vakantie wordt nog vaak gevraagd hoe de vakantie was. Veel collega’s en bekenden hebben regelmatig een buitje tegen het stof gehad. Elk nadeel heeft ook weer zijn voordeel, want voor de varkens zijn koelere dagen prettiger en uiteindelijk voor de eigenaar ervan ook!

Naast de weerzaken komen ook mooie verhalen over de natuur en dieren die zijn gesignaleerd al dan niet in het wild. Tijgers, leeuwen, walvissen, apen noem maar op. Ik wil echter attenderen op een spreekwoordelijke olifant, die ik toch wel regelmatig zie op varkensbedrijven. Deze olifant staat naast je in de stal en ook in het kantoor tijdens het overleg is hij er bij. Het is vaak ook nog eens zo dat iedereen die grijze olifant wel ziet, want hij is nogal groot natuurlijk, maar hem niet naar buiten durft te jagen. Want vaak is het not done om over het dier te praten en niemand van de betrokkenen wil het er over hebben om zijn vingers niet te branden.

Die grijze olifant kan alles zijn. Het voersysteem, het klimaatsysteem, iemand van het adviesteam, het voer of bijproducten van het brijvoerrantsoen. Een hele grote grijze olifant die op veel bedrijven voorkomt, is de ruimte die de biggen hebben in de opfok. Maar ook de medewerker of zelfs het handelen van de varkenshouder-ondernemer kan een grote grijze olifant zijn.

Zoals gezegd, we laten als adviseurs die grote grijze mastodont met rust. Ook al zien we hem wel en hebben we er een uitgesproken mening over. "Het gaat immers al jaren zo."  "Het loopt toch goed op het gebied waar de olifant staat." "Het kost wel veel geld om de olifant naar buiten te jagen."  Alle veranderingen zijn geen verbeteringen." Kreten die je vaak alleen opvangt.  En als je er dan toch over begint vrees je meteen dat je dan in een minder goed daglicht komt te staan bij de ondernemer of de direct betrokkene bij de olifant. Strategie is dan vaak: om de olifant heen lopen en tijd stoppen in het benoemen en ontwikkelen van andere, minder ingrijpende problemen.

Laatst was er bij een varkensbedrijf een giga grote grijze olifant: een bijproduct in het rantsoen. Bijna iedereen van het adviesteam zag dat het niet goed zat, maar iedereen ontweek het probleem. Terwijl het product en de toepassing ervan in het rantsoen duidelijk voor lagere resultaten bij de zeugen en vleesvarkens zorgde.

Persoonlijk stoorde ik mij na het derde bedrijfbezoek zodanig mateloos aan het grote grijze beest, dat ik de olifant aanwees. Met de gedachte dat ik als adviseur voor u als klant het beste wil met uw bedrijf en onze genetica. Met de moed van een olifantendoder heb ik geadviseerd dat deze grijze olifant snel en resoluut de kamer uit moest. Gelukkig stemden de andere adviseurs in en veerde de ondernemer mee.

Menig varkenshouder heeft in mijnogen een echte olifantendoder nodig. Hopelijk zijn er veel mede-adviseurs die de stoute schoen aan durven te trekken en op olifantenjacht gaan.
 

Chris Opschoor,
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer