Varkenshouders niet tegen elkaar uitspelen

Het ‘drielandentreffen’ vorige week in het Duitse Wildeshausen leverde niet veel bijzonderheden op. Wel constateren de NVV, het Duitse ISN en de Deense organisatie van varkenshouders (DSP) eensluidend dat de varkenshouderij in zwaar weer verkeert. Het vooruitzicht op betere tijden op korte termijn, zien zij niet. Dit concludeerden zij tijdens de bijeenkomst van de drie organisaties in Wildeshausen.

Natuurlijk was er aandacht voor de markt van varkens en varkensvlees en de invloed van Afrikaanse varkenspest (AVP) en het Russische invoerverbod. Hun zorgen deelden ze ook over met name de toenemende eisen aan zowel zeugenhouders als varkenshouders in de drie landen.

De focus van de gesprekken lag echter op de politieke samenwerking tussen de drie landen over onderwerpen die de varkenshouderij spelen. De publieke opinie speelt overal een rol. Dan gaat het over thema’s als dierenwelzijn en dan met name staarten couperen en euthanaseren, diergezondheid en het gebruik van antibiotica en voermanagement. De NVV, ISN en DSP vinden dat dat varkenshouders in de verschillende landen niet tegen elkaar uitgespeeld moet worden.

Verder heeft het gesprek van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma met de Duitse Landbouwministers van de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen volgens NVV-voorzitter Ingrid Jansen, geen enkel nieuw grensoverschrijdend project opgeleverd. Dit vermeldt de site van ISN.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer