Realisme nodig bij minderen antibiotica

De varkenshouderij is trots op de voortvarende aanpak van het antibioticagebruik ren het terugdringen van de resistentie. Toch maakt Ingrid Jansen als nieuwbakken voorzitter van de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie meteen haar statement. “De Nederlandse varkenssector loopt voorop in het reduceren van het antibioticagebruik, maar er zitten grenzen aan het minderen ervan”, stelt de Jansen die tevens voorzitter is van de NVV. “De hele wereld kijkt vol bewondering naar de behaalde resultaten van de Nederlandse aanpak, maar we moeten wel realistisch blijven in de nationale reductiedoelstellingen.”

Volgens Jansen noemt de politiek inmiddels getallen van 90 procent wat betreft het minderen van het antibioticagebruik ten opzichte van het jaar 2009. “Als dit koste wat kost zou moeten gebeuren, kan dat nadelig uitvallen voor de diergezondheid en het dierenwelzijn. Als werkgroep Varkens vinden wij dat er een grens is aan het reduceren van antibiotica voor het gemiddelde varkensbedrijf.”

De grens aan antibioticareductie wordt volgens de Taskforcewerkgroep bepaald door de diergezondheid en het welzijn van de varkens op bedrijven. Varkenshouders en dierenartsen hebben een wettelijke zorgplicht en moeten zieke varkens kunnen behandelen als dat noodzakelijk is en tot resultaat leidt. Jansen: “Ondanks preventieve maatregelen en een goede huisvesting en voeding krijgen varkens soms, net als mensen, last van kwalen. Als de inzet van antibiotica aandoeningen verhelpen, verbetert daardoor het dierenwelzijn en diergezondheid. Een varkenshouder met een verantwoord antibioticabeleid op zijn bedrijf moet dan ook te alle tijden in kunnen grijpen."

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer