Extra geld voor meten ammoniakuitstoot

Voor innovatieve stalsystemen waarvan de ammoniakemissie nog niet is vastgesteld, zoals bedrijven met een proefstalstatus, is geld beschikbaar om emissiemetingen te gaan doen. Varkenshouders die samen met de leverancier van een systeem de ammoniakuitstoot willen meten, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een van de voorwaarden is dat een veehouder de emissiemetingen doet samen met een agro-MKB-onderneming. De metingen van de ammoniakuitstoot moeten plaatsvinden op minimaal vier locaties. Bij luchtwassers en biofilters is het meten op minimaal twee locaties nodig. Dit mag bij één varkenshouder zijn mits er een gescheiden management van deze stallen of locaties is.

Een project dient innovatief te zijn en mag nog niet eerder uitgevoerd zijn of al bestaan. Als subsidie is toegezegd per brief moet het meetproject binnen drie maanden beginnen. RVO adviseert hierbij rekening te houden bij lopende of nog te starten procedures, zoals het aanvragen van een bijzondere emissiefactor (voor de Regeling ammoniak en veehouderij) of een omgevingsvergunning.

Voor de subsidie is in totaal 500.000 euro beschikbaar. 250.000 euro is bestemd voor emissiemetingen aan projecten die gericht zijn op stalmaatregelen. Hetzelfde bedrag is bestemd voor emissiemetingen van voer- en managementsystemen. RVO vergoedt maximaal 35 procent van de meetkosten en een minimumbedrag aan subsidie is vastgesteld op 10.000 euro.

Tussen 11 augustus en 10 september kunnen subsidieaanvragen worden ingediend via Mijn RVO.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer