@Boerentweetmeet

Eigenlijk ben ik gaan twitteren omdat ik overdag vaak alleen op het varkensbedrijf aan het werk ben. Ik zocht wat contact en met wat tweets over wat je doet, kreeg ik meteen veel reacties van collega’s. Maar ook andere mensen gingen mij volgen. Ze waren nieuwsgierig naar mijn werkzaamheden of vonden mijn foto’s van de biggen en de beren erg leuk.

Door de tweets van mensen die je volgt, krijg je een kijkje in iemands leven. Volg je collega-boeren dan zie je veel herkenning: een bedrijf met varkens, kippen, koeien, kalveren of akkerbouw waar met passie gewerkt en gezorgd wordt. Een manier van leven, met soms worstelingen tussen privé en bedrijf.

Vorig jaar ontstond een idee voor een ‘boerentweetmeet’ op twitter. @Lientje1967, Caroline van der Plas inmiddels PR kanon bij de NVV, nam het initiatief om dit te organiseren. Het werd meteen een groot succes en er volgden nog twee meets. Bij de eerste, in Deventer, was ik erbij. De tweede in den Haag en de derde in Brussel, lukte mij dat helaas niet.

Bij het vieren van het 1-jarig bestaan van de #Boerentweetmeet was ik gelukkig wel weer van de partij. Centraal stond deze dag het elkaar leren kennen. Dit werd gecombineerd met een kijkje nemen bij een van de vier op het programma staande Vallei Boert Bewust boeren.

Tijdens de ontvangst zie je meteen bekenden. Sommige profielfoto’s zijn echter onherkenbaar en dan is het een verrassing: O, bij jij dat! Het is heel grappig dat je bij veel volgers het gevoel heb of je ze al jaren kent. Praten gaat gemakkelijk omdat je veel herkenning hebt. En wat is het toch bijzonder dat veertig boeren en boerinnen uit alle windstreken van Nederland, de moeite namen om naar Achterveld te komen. Dat gaf mij een apart gevoel.

Waarom en wat zet je wel of niet op twitter, was ook onderwerp van gesprek. Veel burgers volgen boeren en dan moet je toch extra goed opletten. Wat doe je als een dier dood gaat? Toen mijn zoekbeer Barney plotseling dood in zijn hok lag, heb ik dat bijvoorbeeld op twitter gemeld. Ik ontving enorm veel reacties; ik had wel een condoleanceregister kunnen openen.

Ook volgende nog een presentatie over Vallei Boert Bewust. In april 2013 is vanuit de varkenshouderij een initiatief ontstaan met die naam. Momenteel vindt uitbreiding plaats met melkveehouders en pluimveeboeren. Valleiboeren leveren een belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en willen dit graag uitdragen aan burgers in hun omgeving. De boeren willen daarom graag met hun doelgroep in gesprek over waar zij mee bezig zijn.

Iedere deelnemer kon één Vallei-Boert-Bewust-boer bezoeken. Natuurlijk koos ik voor een tripje naar het varkensbedrijf van Edy en Dicky van de Fliert. Ik wilde heel graag weten wat het voor hen betekent om mee te doen aan zo’n regio-initiatief. Edy en Dicky vertelden over hun bedrijfsgeschiedenis en waarom zij het zo belangrijk vonden om mee te doen aan Vallei Boert Bewust: de positieve uitstraling en PR en het transparant zijn naar de omgeving.

Al met al was het een superdag, afgesloten met een barbecue. Ik vind het leuk om collega’s in het echt te ontmoeten en te horen en te zien wat je met twitter allemaal kunt bereiken. Maar wat mij het meeste bij zal blijven, zijn de herkenning en het ontstaan van vriendschappen!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer