Onderzoek focussen op gezondheid zeugen

Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) wil dat Sharon Dijksma een vervolgonderzoek instelt naar de gezondheid van zeugen bij 4-dageneis. De EZ-staatssecretaris blijft volgens VVP met het vasthouden aan de 4-dageneis risico’s nemen op het gebied van dierenwelzijn voor het grootste gedeelte van de in Nederland aanwezige zeugen.

Dijksma baseert zich daarbij op het oordeel van een door haar ingestelde veterinaire expertgroep en 'te kleinschalig' onderzoek naar verschillende typen groepshuisvesting van Wageningen UR uit 2009. Ook stelt de expertgroep dat de invloed van prostaglandines op het verwerpen waarschijnlijk gering is. VVP vindt dat dit niet wetenschappelijk is onderbouwd en zelfs nog beter moet worden onderzocht.

Het VVP heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gevraagd te onderzoeken of prostaglandines zijn aan te tonen in verworpen vruchten. Dit onderzoek is recent afgerond en GD heeft in álle onderzochte nageboortes prostaglandines aangetoond, zelfs bij twee zeer vroege verwerpers.

VVP-voorzitter Ingrid Jansen: "De resultaten van dit GD-onderzoek geven ons genoeg aanleiding om een vervolgonderzoek op te starten. We willen weten of er daadwerkelijk een verband is tussen de aanwezigheid van prostaglandines in verworpen vruchtjes, het opeten daarvan door andere zeugen in de groep met als gevolg groepsgewijs verwerpen."

Het VVP verzoekt Dijksma om de 4-dageneis vrijwillig te maken, zodat het aansluit bij de ambities die de sector heeft met het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. Extra eisen zullen vanuit de markt vergoed moeten worden, zodat de voorlopers beloond worden. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer