Correct groeicijfer big is visitekaartje

Internationaal staat Nederland bekend om uitstekende reproductieresultaten in de varkenshouderij. Veel biggen per zeug per jaar en een lage kostprijs getuigen van prima zeugenhouders. De prestaties worden mede mogelijk gemaakt door toelevering van de juiste producten in combinatie met de juiste advisering door erfbetreders.

Toch is er ook een puntje waar we internationaal niet erg hoog mee scoren. De biggengroei op de vermeerderingsbedrijven is internationaal gezien aan de matige kant. Over de jaren heen is er weinig vooruitgang te constateren.

Verzachtende omstandigheden waarom dat zo is, zijn eenvoudig te bedenken. We leveren de biggen relatief licht af terwijl de extra kilo’s boven 25 kilo er het snelst aangroeien. Daarbij zijn huisvesting en voeding vaak afgestemd op een laagkostprijs-denken. Bovendien hebben we in Nederland best een hoge infectiedruk. Desondanks zijn we zeer succesvol in het terugdringen van het antibioticagebruik.

De echte reden om aandacht te vragen voor de biggengroei, is het feit dat ik heel vaak te horen krijg dat de biggengroei op de uitdraai van het zeugenmanagementsysteem niet klopt! Kennelijk is er bij de berekening van dit kengetal nogal wat kans op onjuiste vaststelling van dit kengetal. Voorbeelden zijn: Onjuiste aantallen biggen op de balans, opleg van biggen in eigen stal, aflevering van slachtbiggen die niet als biggenleverantie geboekt worden en het noteren van de datum van de afrekening in plaats van de verkoopdatum. Allemaal kunnen ze ervoor zorgen dat het cijfer niet de werkelijkheid weergeeft, maar bijna altijd een lager getal (lagere gemiddelde groei per big) oplevert.

Bij deze wil ik dan ook een oproep doen om kritisch te kijken of de biggengroei op uw bedrijf klopt. Samen met de erfbetreders moeten we in staat zijn dit cijfer voor uw bedrijf juist weer te geven.

Een juiste biggengroei helpt u en uw erfbetreders met de juiste adviezen en keuzes. Tevens is het een goede indicator voor de kwaliteit van uw bedrijfscijfers. Ook richting de afnemers is het aan te bevelen om op het punt van biggengroei in elk geval correcte cijfers te hebben. Al met al is het kunnen verstrekken van de juiste informatie met betrekking tot biggengroei voor mij een visitekaartje van het bedrijf.

Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Noord

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer