Belangenbehartigers gaan in verweer

De belangenorganisaties LTO Nederland en NVV nemen met kracht afstand van het wetsvoorstel Dieraantallen en volksgezondheid van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma. Dijksma wil provincies en gemeenten de bevoegdheid geven om het aantal landbouwhuisdieren in een afgebakend gebied of op een bepaalde locatie te kunnen reguleren. Zowel NVV als LTO gaan in de consultatieronde tot 14 juli zo veel mogelijk argumenten inbrengen om dit wetsvoorstel van tafel te krijgen.

Dijksma wil met het geven van extra bevoegdheden aan lagere overheden ongewenste effecten voor de volksgezondheid in veedichte gebieden beperken of voorkomen. NVV en LTO vinden eveneens dat volksgezondheid voorop dient te staan, maar zoiets ingrijpends voor de veehouders en hun gezinnen doorvoeren, dient dan wel wetenschappelijk onderbouwd te worden. En volgens beide organisaties is er geen enkel concreet bewijs voor een verband tussen dieraantallen, veebezetting in een gebied en volksgezondheid.

Bovendien is er al veel regelgeving voor de veehouderij zoals de Wet geurhinder, de Wet ammoniak en veehouderij, de Wet luchtkwaliteit en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

Lees ook: wetsvoorstel stuurt op dieraantallen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer