Vijf sterren big verkoopt zichzelf

Het imago en de gegarandeerde kwaliteit van de Nederlandse biggen moet omhoog, vindt handelaar en exporteur VAEX in Reek. Het is de hoogste tijd om met de vermeerderaars de handen ineen te slaan. Daartoe introduceert VAEX de systematiek van ‘vijf sterren biggen’. Het handelsbedrijf stelde vijf specifieke criteria op, waaraan hun Nederlandse big voldoet.

Een kwalitatief goed en gezond koppel biggen heeft meerwaarde voor vleesvarkenshouders in zowel ons eigen land als in het buitenland. Omdat er steeds meer biggen de Nederlandse grens over moeten, is een goed product én imago volgen VAEX meer dan ooit broodnodig. “De hete adem van Duitsland en Denemarken voelen we steeds meer bij de biggenafzet in het buitenland. We dienen biggen te leveren die zichzelf verkopen. Daarvoor krijg je een betere prijs. Dus moeten zeugenhouders open zijn over hun werkwijze. Oftewel: Wat ze zeggen te doen, dat ze dat ook werkelijk doen.”

Met de vijf sterren biggen van VAEX krijgen afnemers biggen die voldoen vijf verschillende criteria.

Ster 1 De juiste genetica
Zeugenhouders kiezen bewust voor een genetica afgestemd op de mogelijkheden binnen hun bedrijf en gericht op een specifieke afzetmarkt. Met bekende genetica kan VAEX gericht de markt op.

Ster 2 Een speenleeftijd van 4 weken
Een langere zoogperiode draagt bij aan een goede ontwikkeling van het afweerapparaat en geeft gespeende biggen voldoende bescherming tijdens opfokperiode. Een hoger speengewicht geeft minder opstartproblemen na het spenen. Hierdoor is de jeugdgroei beter en kunnen vleesvarkenshouders er ook meer rendement mee behalen. Bovendien zal in 2015 de wetgeving een minimale speenleeftijd van 4 weken verplichten.

Ster 3 Voldoende biggenplaatsen
VAEX ziet 4,2-4,5 biggenplaatsen per zeugenplaats als streven. Zo zijn beter uniforme koppels biggen te leveren mét het juiste gewicht. Een optimale indeling van een vermeerderingsbedrijf resulteert in een vlottere dierstroom.

Ster 4 Een goed vaccinatieschema
Het vaccinatieschema en de exacte hoeveelheid vaccin voldoen aan de wensen van de afnemer. Het bedrijfsbehandelplan dat samen met de dierenarts is opgesteld, dient nauwkeurig opgevolgd te worden met een regelmatige evaluatie. Dit toont een verantwoord gebruik van antibiotica aan.

Ster 5 Routinematige monitoring
Monitoring door een onafhankelijke partij maakt dat bij onduidelijkheden of klachten van de afnemer adequaat kan worden gereageerd. Zo kan de zeugenhouder de regie in handen houden. Ook dient hij een goed inzicht te hebben in de gezondheidsstatus van het bedrijf en belang van een gode diergezondheid.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer