Bouwen binnen budget

Een ondernemer zit graag alleen aan het stuur en trapt het gas diep in. Hoe frustrerend is het dan als hij ervaart dat anderen op zijn rem zitten te trappen.
De ontwikkelingen in de markt staan nooit stil. Wie denkt dat het nu sneller gaat dan bij de vorige generatie, heeft volgens mij bij de geschiedenislessen niet zitten opletten. Iedere tijd kent zijn veranderingen en eigen ontwikkelingen. Aan de ondernemer de taak om nieuwe ontwikkelingen op te pikken en daar scherp op te zijn.

Het is geen nieuws dat de bouw het moeilijk heeft. Logisch, in een paar jaar tijd is het bouwvolume met zo’n 25 procent afgenomen. Ook is het verkrijgen van een financiering aan nieuwe spelregels onderworpen. Zelfs het stopzetten van aflossingen is momenteel aan veel meer regels gebonden. Eigenlijk beide nog niet eens omdat de foodsector zo slecht gaat. Integendeel, die staat nog fier in de top drie van het klassement in de economie in Nederland.

Ondernemers houden natuurlijk hun plannen voor de toekomst. Dit is volgens mij ook kenmerkend voor hen. De varkenshouderij is gegroeid vanuit de ondernemers. De drive die hier zit, onderschatten zij zelf enorm. Een aantal varkenshouders uit Canada die op reis waren in de varkenshouderij in Europa typeerden de Fransen als een volkje wat met name nadacht wie ze het werk konden laten doen. Nederlanders daarentegen beschreven zij als mensen die al bedacht hadden hoe het moest en al aan het werk waren.

In de huidige bouw en financieringsmarkt wordt het hebben van een goed plan binnen het beschikbare budget van groter belang.
De aannemer wil graag de klus en schrijft liefst laag in. Daarbij is dan liefst niet helemaal duidelijk omschreven wat wel of niet moet gebeuren. Ook is niet exact duidelijk wat meerwerk is. Tijdens de bouw ontstaat dan snel discussie, maar er is geen weg meer terug.

De financier geeft een financieringsvoorstel af op basis van het verzoek van de ondernemer. Alleen al uit principe zal het moeilijk zijn om daar dan nog geld bij te krijgen als de bouw tegenvalt. Daarnaast is met het plan meestal de grens van financierbaarheid al opgezocht.
Sluitstuk aan de realisatie zijn dan de crediteuren, met voer als flinke koploper.

Zo kom je zo maar van een bedrijf wat als solide te boek staat in de hoek van bijzonder beheer bij crediteuren en financier. Ineens meerdere mensen die het stuur van je over gaan nemen. Voor veel ondernemers een nieuwe ervaring die ze graag hadden willen missen.

Bouwen binnen budget kan alleen met een duidelijk beschreven bestek, wat als basis dient voor een aanbesteding. Wie dat er niet voor over heeft, moet of super solide zijn in zijn eigen middelen, of echt zelf binnen het aangevraagde budget kunnen bouwen. Realiseer je wel dat het even makkelijk afspraken maken met de aannemer niet meer van deze tijd is. Hiervoor zijn de marges in die wereld tegenwoordig te smal.

Wie niet zelf die bouw beheert, doet er goed aan om met zijn aannemer op basis van een duidelijk bestek een turn key afspraak te maken. Het goed kunnen vergelijken van de offertes is daarbij dan meteen een voordeel. Ze schrijven immers op hetzelfde in. Het goed lezen van de offertes is dan nog de enige hobbel die te gaan is.

In Nederland worden en zullen nog veel dierplaatsen gebouwd worden. Wat verandert is dat de stappen groter worden en dat het minder objecten zijn geworden. Die ontwikkeling is op zich niet nieuw, dat speelt in de hele economie waar schaalvergroting doorgaat.
De ondernemer die nog stappen zet, is degene die een goede uitgangspositie houdt en bovenal, die de wijzigingen in de spelregels inpast in zijn plannen. Dan blijft er ruimte voor ondernemerschap en zitten anderen op de achterbank zonder dat ze bij je rem komen.
 

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer