Minder stalbranden is een feit

Halverwege de duur van het Actieplan Stalbranden maakte de Werkgroep Stalbranden de tussenbalans op. De eerste resultaten om dieren beter tegen brand te beschermen zijn volgens de initiatiefnemers al zichtbaar.

Veehouders zijn zich meer bewust over het nemen van brandwerende en -vertragende maatregelen in kader van brandveiligheid. Het Actieplan Stalbranden is een initiatief van de Dierenbescherming, LTO Nederland, meerdere Ministeries, Brandweer Nederland en de Bond van Verzekeraars.

Een feit is dat het aantal stalbranden in 2012 en 2013 minder was, dan in de jaren ervoor. Zo stimuleren of verplichten diverse verzekeraars een periodieke keuring van de elektriciteitsinstallatie van stallen. De meest voorkomende oorzaak van stalbranden is namelijk kortsluiting. Bovendien worden nieuwe stallen brandveiliger gemaakt omdat per 1 april 2014 de regels voor de bouw zijn aangescherpt.

Tot eind 2016 zullen de op dit front samenwerkende partijen nog van alles gaan doen om stallen nog brandveiliger te maken.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer