GD focust op kreupelheid vleesvarkens

Stramheid, steile pootstand, leggers, dikke gewrichten en moeilijk overeind komen. GD Veekijker krijgt steeds meer vragen over kreupelheid van met name ‘luxe’ vleesvarkens die gehouden worden op betonvloeren. Vaak betrof het problemen die zich openbaarden binnen enkele weken na opleg.
Het percentage varkens in een afdeling dat kampte met de geschetste beenwerkproblemen varieerde van 10 procent tot boven de 25 procent. Enkele sectieonderzoeken van de GD wezen uit dat ging om osteochondrose gepaard aan gewrichtsontsteking en een geval van rachitis met kraakbeendefecten.
Bloedonderzoek wees zeker één keer uit dat de botopbouw achterbleef. GD trekt geen harde conclusies maar vermoedt dat er sprake is van verstoringen in het ontwikkelproces van bot en/of kraakbeen. Naast een hoge belasting van gewrichten speelt ook de voeding een rol en dan met name de voorziening van calcium, fosfor en vitamine D3.
Het effect van aanzuren van drinkwater (of voer) verdient volgens GD ook aandacht. Varkens proberen bij een dreigende verzuring van het lichaam de zuurgraad neutraal te houden. Het vrijmaken van calciumfosfaat uit de botten is dan een van processen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer