Ieren onderschatten schade varkensstaart

De aandacht voor staartbijten bij varkens neemt in menig EU-land toe. Niet alleen omdat het dierenwelzijn in het geding is, maar ook vanwege de economische verliezen. Onderzoekers van Teagasc in Ierland concluderen dat staartbeschadigingen leiden tot lagere slachtgewichten. Varkenshouders onderschatten het negatieve effect van staartbijten op de winstgevendheid van een varkensbedrijf.

Bij zes verschillende slachterijen werden in de onderzoeksperiode 37.000 slachtvarkens aangeboden. Bij 99 procent van alle slachtvarkens was de staart gecoupeerd. Hiervan zijn ruim 3400 karkassen beoordeeld op staartbeschadigingen. Staartbeschadigingen werden gescoord op de ernst van de staartaantasting. Score 0 is geen schade behalve het couperen, 1 is iets beschadigd tot categorie 4 zeer ernstig gewond en vrijwel geheel geamputeerde staart.

Uiteindelijk bleek bijna 73 procent van de beoordeelde varkensstaart detecteerbare schade te hebben. Iets meer dan 1 procent werd ingedeeld in de categorie met ernstig staartletsel (4). Varkens met gewonde staarten ingedeeld in categorie 2 waren gemiddeld 1,19 kilo lichter bij slacht dan varkens met staartscore 0 of 1. De economische schade van lichte staartschade beramen de onderzoekers op 2 euro per varken. Varkens met een staartscore 3 waren gemiddeld 3,3 kilo lichter en kost 5,50 euro per varken. Dieren in categorie 4 waren maar liefst 12 kilo lichter en zou een verliespost zijn van ruim 20 euro per varken. In de categorie ernstige staartbeschadigingen betrof het drie keer vaker beren of borgen dan gelten. Ook is de ernst van staartbeschadigingen sterk gecorreleerd met het ontstaan van abcessen.

Informatie over staartbijten terugkoppelen naar varkenshouders is volgens de onderzoekers nuttig. Wel dient de staartscore op de slachterijen geüniformeerd te worden.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer