Beter dierenwelzijn eisen is extra betalen

Steeds meer vleesverwerkende bedrijven, salademakers, hotelketens en broodjesbeleggers willen het liefst vanaf morgen alleen nog 1-sterrenvlees van varken of kip op het menu of in hun producten. Dat vindt Hans Huijbers, vicevoorzitter LTO Nederland, hartstikke goed nieuws. Maar als die bedrijven extra eisen aan de veehouders stellen, moeten ze bereid zijn ervoor betalen.

Huijbers vraagt zich in een column echter hardop af of al die bedrijven enkel gezwicht zijn voor de mediadruk van Wakker Dier. Hij twijfelt of ze allemaal van binnenuit overtuigd zijn, dat het verkopen van welzijnsvriendelijker en duurzamer geproduceerd vlees de goede weg is. En dat ze dus ook openlijk bereid zouden moeten zijn om veehouders extra te betalen voor hun extra inspanningen. En harde afspraken hierover maken, daaraan schort het volgens Huijbers. Wakker Dier, Dierenbescherming, WSPA, Varkens in Nood, en alle andere actiegroepen zouden naast het stellen van extra eisen ook een betere beloning voor boeren mee moeten nemen als voorwaarde. 

Extra eisen stellen kan en mag, stelt Huijbers, maar dan moeten afnemers van diervriendelijker en duurzamer vlees wel de knip trekken. Boeren nog meer uitwringen is volgens hem geen optie. Anders zijn er op termijn geen veehouders in Nederland meer die überhaupt nog vlees met welke specificaties dan ook kunnen leveren.

Lees Huijbers zijn complete column.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer