Varkensslachter Hilckmann wil vooruit

De vergunningen voor de bouw van de nieuwe varkensslachterij van Hilckmann in Haps zijn al lang en breed binnen. De compensatie voor de verplaatsing van haar slachtactiviteiten vanuit Nijmegen naar die nieuwe locatie, is echter nog steeds de bottleneck. “Recente gesprekken met de gemeente Nijmegen over een reële vergoeding, zullen we met het nieuwe college voort moeten zetten”, zegt Peter de Haan, commercieel manager bij Hilckmann.

De stok achter de deur van de bedrijfsverplaatsing is 2018. In het bestemmingplan 'Nijmegen Waalfront' uit 2008 en onherroepbaar geworden in 2010, is de bestemming van hun productielocatie gewijzigd in kleinschalige horeca en woningbouw. Voor 2018 dient de slachterij dus vertrokken te zijn uit het gebied bij de Waalhaven. “We steken er veel energie in om onze plannen door te kunnen zetten. Ook kunnen we rekenen op de steun van bestuurders, het ministerie van EZ en de provincies Gelderland en Noord-Brabant. We wachten nu op het aanbod van het nieuwe college van B&W van de gemeente. Rond de zomervakantie hopen we meer duidelijkheid te hebben.”

Extra rendement
De slachterij die nu wekelijks zo’n 20.000 varkens verwerkt, ziet haar toekomst vol vertrouwen tegemoet. “Wij gaan niet koste wat kost voor schaalvergroting in onze slachtactiviteiten. We zoeken in het Byblos-project samen met universiteiten, overheden en internationaal opererende bedrijven naar extra toegevoegde waarde voor de helft van het varken dat overblijft na de verkoop van het vlees”, benadrukt De Haan. “Via open innovatieclusters en met respect voor ieder kennis en kunde, gaat dit het snelst. Maar dan nog duurt het jaren om bijvoorbeeld medische toepassingen, zoals het gebruik van varkensweefsel als huidtransplantatie in brandwondencentra, in de markt geaccepteerd te krijgen. De ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen maar volgen zich snel op, er ligt voor de varkensketen zeker extra rendement in het verschiet.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer