Nuchter boerenverstand in raad gewaardeerd

Diverse varkenshouders hebben zich begin maart bij ons gemeld omdat zij zich verkiesbaar stelden voor de gemeenteraad. Nu de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen duidelijk zijn, komen twee zegevierende varkenshouders aan het woord. Kiezers waarderen de inbreng van nuchter boerenverstand.

Vitaal en betrokken
De stemming bij Henk Meerdink in Aalten is opperbest. Vanuit het niets komt de 70-jarige varkenshouder met twee zetels voor Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging in de Aaltense gemeenteraad. Met Henk zijn slogan ‘Denken Durven Doen’ wist hij meer kiezers dan verwacht, te laten stemmen op zijn op locale betrokkenheid afgestemde partijprogramma.
Meerdink startte zijn eigen partij nadat hij te horen kreeg van het CDA-bestuur dat hij niet op de kieslijst zou worden opgenomen, ondanks zijn raadservaring en grote aantal voorkeursstemmen. Strijdbaar en vitaal als Meerdink is, verzamelde hij een team enthousiastelingen om zich heen om na 36 jaar politiek gemeenteraadswerk toch door te kunnen gaan. “De kiezer heeft gesproken”, zegt Meerdink die ook nog dagelijks actief is op het varkensbedrijf van zijn zoon. “Ik blijf me inspannen om bedrijfsvoering bij de gemeente efficiënter te krijgen en de bureaucratie te verminderen. Agrariërs zullen dat merken bij het opstellen van het bestemmingsplan buitengebied en het aanvragen van vergunningen.”

Geen wethouderschap
Voor de locale partij Gemeentebelang draaide de gemeenteraadsverkiezing in Deventer uit op een grote zegetocht. “Met zeven zetels zijn wij verrassend de grootste vertegenwoordiger in de raad geworden. Het platteland neemt het locale bestuur over van de stedelingen”, zegt de opgetogen varkenshouder Erik Stegink uit Bathmen. “De links georiënteerde Hanzestad is voorbij gestreefd door de boeren aan de IJssel.”
Als nummer vijf op de partijkieslijst komt Stegink dus wederom in de raad. Ondanks zijn 46 jaar bedrijft hij al bijna 20 jaar actief locale politiek. “Ik zit absoluut niet alleen voor de boeren in de gemeenteraad. Wij gebruiken als Gemeentebelang ons nuchter boerenverstand bij het maken van beleidskeuzes. Daar zijn we trots op en worden er nu ook voor beloond door de kiezers.”
Dat hun fractie een wethouder gaat leveren, is vrij logisch. Op de vraag of Stegink zich kandidaat wethouders stelt antwoordt hij ontkennend. “Ondanks mijn bijna duizend voorkeurstemmen en zeer hoge score voor mijn raadswerk, wil ik mij toeleggen op het in de markt zetten van een eigen merk varkensvlees. Dat is prachtig om te doen.”
Wel stelt Stegink dat agrariërs in het algemeen kunnen rekenen op ondersteuning bij innovatieve processen. “Ook zullen we hier iedereen meer met elkaar laten communiceren via raadpanels en referenda.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer