Effect diarrreevirus bij varkens hakt erin

De impact van het PED-virus op de productie van slachtvarkens in Noord-Amerika is enorm. Ongeveer 60 procent van de Amerikaanse en 28 procent van de Mexicaanse zeugenhouders kampen intussen al met het diarree en hoge uitval veroorzakende virus. Vooral pasgeboren biggen zijn de dupe van een besmetting.

In hoog tempo verspreidt het virus zich over de varkensbedrijven. Ook In Canada zijn de eerste gevallen van een PEDv-uitbraak aangetroffen .
Volgens een analist van de Rabobank zet het PED-virus de Noord-Amerikaanse varkenshouderij op een aanzienlijke achterstand . In 2014 zullen 18,5 miljoen minder slachtvarkens worden geproduceerd, een daling van 12,5 procent ten opzichte van 2013. In de VS alleen al zullen dat er waarschijnlijk 12,5 miljoen zijn, wat ongeveer 11 procent van de jaarproductie is. Maar als de opmars van het virus zo snel door blijft gaan, kan de Amerikaanse slachtvarkensproductie met wel 15 miljoen stuks afnemen. Dat vermeldt de Rabobank in een rapport over het inschatten van het effect van PEDv in Noord-Amerika.

Het geringere aanbod aan slachtvarkens heeft eveneens effect op de varkensprijs in de VS. De varkensprijs is gestegen, maar minder dan de varkensvleesprijs. Varkenshouders die vrij zijn gebleven van het productiedervende effect van PEDv, realiseren nu toch topmarges van zo’n 43 per slachtvarken. Maar volgens de Rabobank-expert zijn het vooral de vleesverwerkers die garen spinnen bij het lagere varkensaanbod in de VS.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer