Vaccineren is hot, maar op de huidige manier op lange termijn niet houdbaar. Ook past het in de route naar een duuramere veehouderij. Dat vindt professor en hoogleraar veterinaire epidemiologie bij Wageningen UR, Mart de Jong. "Resistentie ontstaat. Voorkomen van virusverspreiding is altijd beter."
Ook zal een nieuwe generatie vaccins zijn intrede doen, verwacht De Jong. "Vaccins die niet alleen de klinische problemen helpen te voorkomen, maar ook het virus daadwerkelijk opruimt." Vooral in het begin van de varkensproductieketen, op de vermeerdingsbedrijven, zou daarmee veel bereikt kunnen worden.
Nu wapenen we dieren tegen specifieke aandoeningen door in te zetten op vaccineren. Dat is succesvol en wordt door massaal vaccingebruik ook nog eens goedkoper. "Een varkenshouder dient zich af te vragen hoe lang ze willen blijven vaccineren. Beter is om te werken aan het uitbannen van bepaalde infecties", meent de hoogleraar. "Vaccineren is ook een handelszekerheidje."
De Jong pleit er daarom ook voor om goed in kaart te bregnen welke virussen en bacteriën op een bedrijf circuleren. Dan zijn doelgericht beslissingen te nemen. Maar belangen van de farmaceutische industrie zit volgens de professor, de ontwikkeling van vaccins die virussen elimeneren in de weg. "Zij hebben er geen belang bij. Opruimen van virus drukt de verkoop van vaccins."
Met het beheerst en juist inzetten van antibiotica , is volgens De Jong niets mis. Wel is een goede diagnose nodig. En daar schort het volgens hem in de praktijk nogal eens aan. "Een middel heeft dan geen effect en juist dat werkt resistentie in de hand."
Fokkerij heeft volgens De Jong ook een rol bij het effectief bestrijden van aandoeningen. Dieren selecteren op gevoeligheid, hoe erg een dier ziek wordt van bepaalde kiemen van en hoe makkelijk varkens iets overdragen op
Lees meer:
- 'Tijd vor een nieuwe generatie vaccins' in Varkens 02
Lees ook

Meest gelezen
Blogs



