Gezondheid beïnvloedt aminozuurbehoefte

Varkens met een hoge gezondheidsstatus hebben een andere behoefte aan aminozuren dan varkens met een normale of suboptimale status. Dat is het voorlopige resultaat van onderzoek bij Wageningen UR.
Vrijwel alle voedingsonderzoekers zijn ervan overtuigd dat de behoefte van gezonde varkens, anders is dan de behoefte van varkens die minder gezond zijn en één of meerdere ziekten onder de leden hebben. Het blijkt echter nog niet zo gemakkelijk om dat verschil in behoefte te meten. Bij Wageningen UR loopt er een groot onderzoeksproject dat hierop wel een antwoord moet gaan geven. Op de eerste plaats was het daarbij nodig om een maat te ontwikkelen voor de gezondheidsstatus van varkens op een vleesvarkensbedrijf: dat is het gezondheidsstatusweb geworden. Dat geeft op basis van zes kengetallen een beeld van de gezondheidsstatus van een vleesvarkensbedrijf (zie: Krijg inzicht in gezondheidsstatus vleesvarkensbedrijf).

Verschil in onderzoek
Tegelijkertijd is er door Esther Kampman - van de Hoek onderzoek gestart naar de mogelijke verschillen in behoefte van varkens van bedrijven met een hoge gezondheidsstatus en bedrijven met een lage gezondheidsstatus.
Daartoe zijn varkens van bedrijven met een verschillende status naar de proefaccommodatie in Wageningen gebracht. Op dit proefbedrijf kunnen gedetailleerde metingen omtrent de stofwisseling van vleesvarkens worden uitgevoerd. In de proef is onder meer gekeken naar de effecten van verschillende eiwitniveaus en verschillen in de aminozuursamenstelling van het voer op de eiwitaanzet en de aminozuurstofwisseling.

Nog niet alles duidelijk
Dat onderzoek leverde tot nu toe helaas nog niet de volledige antwoorden, vertelt onderzoeker Alfons Jansman. Dit had vooral te maken met het feit dat de gezondheidsstatus van dieren snel verandert wanneer ze in en andere omgeving worden geplaatst. Het is al wel duidelijk dat varkens met een hoge gezondheidsstatus meer eiwit kunnen aanzetten en dus ook meer eiwit en aminozuren via het voer moeten opnemen. Varkens met een lage status hebben, ten opzichte van lysine, onder andere meer nodig van de aminozuren tryptofaan en methionine.

Praktijkomstandigheden
Inmiddels is daarom ook al onderzoek gestart naar het effect van gezondheidsstatus van varkens op bedrijven in de praktijk op de eiwit- en aminozuurstofwisseling. De varkens blijven daarbij in hun eigen omgeving waardoor er geen sprake is van aanpassing aan een veranderde omgeving zoals bij eerder onderzoek in het project. De proefhokken met meetapparatuur zijn daartoe naar de deelnemende bedrijven gebracht voor de uitvoering van het onderzoek. Het onderzoek zou hierdoor beter inzicht moeten gaan bieden in de verschillen in voedingsbehoefte van gezonde en minder gezonde varkens. Eind dit jaar zijn hiervan de resultaten te verwachten.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer