Onderzoek veehouderij en gezondheid

Een onderzoek naar de relatie tussen veehouderijen en gezondheid start maandag in Zuid Nederland. Het onderzoek moet inzicht geven in eventuele gezondheidsrisico’s voor mensen die dicht bij een veehouderij wonen.

Het onderzoek begint in Heeswijk-Dinther, en zal daarna ook plaatsvinden in Asten, Someren, Deurne, Bakel, Milheeze, De Rips, Oploo, Sint Anthonis, Boxtel en Budel. Op alle locaties worden luchtmetingen uitgevoerd en gezondheidsonderzoek bij bewoners gedaan.
Een verpleegkundige neemt bloed af, doen een longfunctietest en nemen met een wat wattenstaafje slijm uit de neus af bij de deelnemers. Daarnaast vullen de deelnemers een uitgebreide vragenlijst in over hun gezondheid.

Onderzoekers gaan met luchtmetingen na welke ziekteverwekkers mogelijk bij woningen rondom veehouderijen voorkomen. Dit gaat niet alleen om infectieziekten, zoals de Q-koortsbacterie of MRSA, maar ook om fijnstof en endotoxinen die tot astma en COPD kunnen leiden.

Tegelijkertijd wordt in totaal bij 3.000 mensen onderzocht of zij zijn blootgesteld aan deze mogelijke ziekteverwekkers. Vervolgens wordt bekeken in hoeverre er een relatie bestaat tussen eventuele gezondheidsklachten en veehouderijen. De resultaten worden begin 2016 verwacht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Universiteit Utrecht, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg en Wageningen UR.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer