Consumentenprijs vlees opvallend vlak

De Nederlandse consument merkt weinig van prijsschommelingen in de prijzen die boeren voor hun product krijgen. Dat blijkt uit de eerste Voedselprijzenmonitor. De prijsontwikkeling van het pakket varkensvlees dat de consument in de supermarkt koopt wordt ‘opvallend vlak’ genoemd.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma heeft vandaag de eerste uitgave van de monitor naar de Tweede kamer gestuurd. De voedselprijzenmonitor verschaft inzicht in de ontwikkeling van prijzen door de voedselproductieketen heen; dit wil zeggen op het niveau van het primaire agrarische bedrijf, de verwerking en de consument.

De prijsindex van de varkensvleesketen is afhankelijk van het seizoen. De prijs van het totale pakket varkensvlees dat in de supermarkt wordt verkocht is stabiel. Dat geldt niet voor de prijzen die boeren voor de afgeleverde varkens ontvangen.

LEI Wageningen UR maakt de monitor in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De monitor is mede gebaseerd op prijsinformatie van het CBS. De monitor signaleert en verklaart overeenkomsten en verschillen in prijsontwikkeling op drie niveaus: grondstof, verwerking en consumptie.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer