Nieuw Gemengd Bedrijf neemt horde

De bouwvergunningen voor Nieuw Gemengd Bedrijf zijn terecht verleend door de Gemeente Horst aan de Maas. De Rechtbank Limburg heeft in haar uitspraak op 3 maart alle beroepen afgewezen tegen de in oktober 2012 verleende vergunningen. De beroepen waren gezamenlijk ingediend door Vereniging Behoud de Parel en 43 mede-eisers. De rechtbank vond 39 van deze eisers geen belanghebbende, omdat zij te ver (tot op bijna 5 km afstand) van de geplande bouwlocaties wonen en wees hun beroepen daarom af. Van de overige eisers zijn de beroepen door de drie rechters op inhoud ongegrond verklaard.

Volgens de ondernemers van Nieuw Gemengd Bedrijf bewijst deze inhoudelijke toetsing, dat hun plannen verantwoord zijn. Ze hopen, dat door deze uitspraak de redelijkheid in de discussie over Nieuw Gemengd Bedrijf terugkeert en feiten weer zwaarder gaan wegen dan emoties rondom schaalvergroting.

Toch verwacht Ruud Potters van Knowhow nog een gang naar de Raad van State. "Bezwaarmakers en actiegroepen geven hun weerstand niet zomaar op. De uitspraak met de eerste echte inhoudelijke toesting is een steun in onze rug. Groter betekent in ons geval ook veel beter voor de dieren en omgeving."

Het Nieuw Gemengd Bedrijf is het eerste proefproject voor een agropark met intensieve veehouderij in Nederland. Het moet komen in het Landbouwontwikkelingsgebied Witveldweg en staat voor modern agrarisch ondernemerschap, waarin samenwerking en innovatie zorgen voor en zorgvuldige, duurzame, diervriendelijke productie van gezond en veilig voedsel.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer