Bloedplasma mogelijk bron PED-virus

De Canadese voedselinspectie heeft een partij bloedplasma gevonden waarin het PED-virus zit. Dit virus zorgt momenteel voor grote problemen in de Verenigde Staten en inmiddels ook Canada. Het veroorzaakt diarree en vaak veel uitval.
De melding van de Canadese voedselinspectie is opgepikt door PigProgress. Uit het bericht blijkt dat het plasma is verwerkt in mengvoer voor biggen. Het plasma was afkomstig vanuit import, waarschijnlijk vanuit de VS. De partij mengvoer waarin dit plasma is verwerkt is teruggeroepen
Uit een laboratoriumonderzoek door de Canadese voedselinspectie blijkt dat het PED-virus in het plasma ziekteverwekkend is. Of het ook na de verwerking tot mengvoer nog steeds in staat is om varkens ziek te maken is niet bekend. Uit voorzorg is de partij mengvoer echter teruggehaald. Inmiddels onderzoekt de Canadese voedselinspectie ook andere partijen geïmporteerd plasma.
De organisatie geeft overigens aan dat het nodig blijft om goed op de bioveiligheid te letten om insleep van PED-virus te voorkomen.
De producenten van bloed en plasmaproducten hebben ondertussen al gereageerd op dit bericht. Ze stellen dat bewezen is dat spraydrogen alle aanwezige virussen of ziektekiemen dood. Daarnaast is bekend dat virussen doorgaans slecht overleven in droge producten. Recent onderzoek toont aan dat PED-virus na 7 dagen niet meer aantoonbaar in droog voer bewaard op kamertemperatuur. In vochtige producten kan het virus echter wel 28 dagen overleven. Bloed en plasma die zij leveren zijn droge producten stellen de producenten en het duurt meestal minimaal een maand na productie voordat het in voer is verwerkt, dus de kans dat dit de bron is van PED-virus achten ze niet aanwezig.
De vraag of en hoe plasma de bron is van PED-virus uitbraken in Canada, is momenteel dus onderwerp van discussie.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer