Stemming onder varkenshouders daalt

Meeste agrarische ondernemers zijn afgelopen kwartaal positiever geworden over de toekomst van hun sector. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex. Dit in tegenstelling tot die van varkensshouders. Hun vertouwen blijft weliswaar gelijk, maar de stemming onder varkenshouders  is iets gedaald ten opzichte van het derde kwartaal 2013. Daarentegen steeg hun vertrouwen in de komende drie jaar juist iets. Net als andere ondernemers schatten varkenshouders het effect van kosten op de bedrijfsvoering in het vierde kwartaal van 2013 iets negatiever in dan in het kwartaal ervoor. De winstverwachting in de varkenssector neemt eveneens af.
Aan de Agro Vertrouwensindex van half januari deden ruim 500 agrarische ondernemers mee. De meting vindt vier keer per jaar plaats. De index is een coproductie van het ministerie van Economische Zaken, LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants en LEI Wageningen UR.
Nederland sluit met de Agro Vertrouwensindex aan bij soortgelijke barometers in Duitsland, Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Polen, Hongarije, Roemenië en Italië. Zo ontstaat een Europese trendmatige ontwikkeling van de stemmingsmeting. Deze wordt beïnvloed door onder meer markten, weer, ziekten/plagen en overheidsbeleid.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer