Brabant aan de slag met Verordening (video)

Gemeentes in de provincie Noord-Brabant moeten aan de slag met de praktische invullig van de nieuwe provinciale Verordening ruimte. De Verordening werd aflopen vrijdag door Provinciale Staten goedgekeurd. 

De goedkeuring kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De afspraken, zoals door de diverse belanghebbende partijen overeengekomen in het Brabantberaad, bleven grotendeels overeind. Toch was het tot op het laatste moment spannend of de verschillende partijen zich konden vinden in de Verordening zoals die voorlag.
De VVD en het CDA dienden een motie in tegen de voorgestelde bovenwettelijke normen voor de uitstoot van fijnstof in overbelaste gebieden. De PdvA en D66 waren hierdoor zodanig verrast, dat zij vroegen om een schorsing van de vergadering om met de achterban te overleggen. Uiteindelijk stemden zij toch voor de motie en werd de Verordening met onderliggende Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) tegen middernacht goedgekeurd.

Maarten Rooijakkers, voorzitter van de LTO vakgroep Varkenshouderij, is tevreden met het resultaat. "De afspraken zijn overeind gebleven. De invulling van de BZV vraagt de komende weken om zorgvuldigheid. Gemeentes moeten flink aan de slag." Voor de zomer moeten de urgentiegebieden door de gemeentes aangewezen zijn. Vervolgens moeten zij voor die gebieden een verbeterplan opstellen.

De NVV voerde vrijdagchtend voorafgaand aan de Statenvergadering actie tegen de voorliggende Verordening. Volgens de NVV ontneemt de Verordening de varkenshouders die al geïnvesteerd hebben in duurzaamheid de meerpijs die zij nu uit de markt ontvangen voor hun product. De verschillende fracties in Provinciale Staten spraken zich kritisch uit richting de retail. Die neemt volgens CDA, SP en VVD zijn verantwoordelijkheid voor verduurzaming onvoldoende. 

Lees ook: 
Partijen in Brabant kritisch richting retail

'Steeds minder in de portemonnee'

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer