Voer versnelt biestopname

De hoeveelheid antistoffen die de big via de biest opneemt kan met voer gestuurd worden. Dat blijkt uit onderzoek van ForFarmers Hendrix naar de relatie tussen de voeding van zeugen aan het eind van de dracht.

Extra aminozuren aan het eind van de dracht leiden tot een vlotter geboorteproces. Dit resulteert in vitalere biggen die sneller biest opnemen. Bloedonderzoek laat hogere gehaltes aan antistoffen bij biggen van zeugen gevoerd met extra aminozuren zien. Het geboorteproces bij zeugen die in een voerproef aan het einde van de dracht minder aminozuren kregen duurde gemiddeld een uur langer. De biggen uit deze zeugen hadden aanmerkelijk minder antistoffen in het bloed.

Big snel laten drinken
Vlak na de geboorte van de eerste big is de concentratie antistoffen in de biest het hoogst. Daarna daalt de hoeveelheid antistoffen in rap tempo. Het is daarom niet verwonderlijk dat biggen van zeugen met een langer geboorteproces minder afweer via de biest binnenkrijgen. Het is zaak om de biggen zo snel mogelijk biest te laten drinken. Een vlot geboorteproces is hierbij cruciaal.

Naast de antistoffen in het bloed, is in deze proef ook onderzocht hoeveel antistoffen er in de biest zaten. De hoeveelheid antistoffen in de biest waren bij beide proefgroepen gelijk. De vlottere geboorte zorgt ervoor dat de biggen eerder biest drinken en zodoende meer afweer via de biest krijgen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer