Dijksma wil 4-dagen regel niet schrappen

Staatssecretaris Sharon Dijksma is niet over te halen de 4-dagen regel te schrappen. Er is volgens de staatsecretaris onvoldoende aanleiding om de maatregel terug te draaien. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de voorzitters van NVV en LTO.

LTO en NVV hebben aangedrongen om de EU regelgeving ook in Nederland te hanteren en toe te staan dat zeugen vier weken na dekking terug mogen in de groep. Ze overwegen een officiële klacht bij de Europese Commissie in te dienen, omdat de 4-dagen eis in strijd is met het EU-recht. Deze klacht zal mogelijk leiden tot een inbreukprocedure. Parallel wordt een Nederlandse bodemprocedure opgestart.

Volgens LTO en NVV is het vroeg introduceren van zeugen in de groep waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van groepsgewijs opbreken van zwangerschappen. Zeugen krijgen prostaglandine binnen door het oraal opnemen van elkaars vruchtvliesjes na verwerpen binnen de eerste week na bevruchting. Dit wordt genoemd als belangrijke oorzaak van groepsgewijs opbreken van zwangerschappen van boven de 50 procent.

Dijksma geeft in haar brief aan navraag te hebben gedaan bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De GD heeft aangegeven dat er geen onderzoek loopt naar het verwerpen van vruchten bij zeugen in de groep en de conclusie van LTO en NVV niet te kunnen delen. Het gaat om een probleem dat volgens GD veroorzaakt kan worden door meerdere factoren.

LTO en NVV hebben een netwerkgroep opgericht om problemen in kaart te brengen. De staatssecretaris schrijft hierover dat zij uit de brieven niet kan opmaken wat de problemen van de ondernemers zijn, welke begeleiding zij krijgen en of er behoefte is aan een vervolg traject.

De huidige resultaten zijn voor Dijksma geen aanleiding af te zien van de vierdageneis. Mocht er alsnog een onderzoek opgestart worden dan zal Dijksma aan de hand van de resultaten zien wat dit betekent voor het verbeteringstraject.

Voorlopig blijft de NVWA toezien op groepshuisvesting in de vroege dracht en zal indien nodig handhavend optreden.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer