Vrouwen…..

Vrouwen zijn steeds nadrukkelijker aanwezig in onze sector. Als je het op de keper beschouwt is het een nauwelijks aangeroerde, maar in wezen heel belangrijke verandering die de sector gaandeweg heeft doorgemaakt. In de jaren tachtig kwamen de eerste vrouwelijke landbouwvoorlichters bij de bedrijven. Maar niet zonder boze brieven van de toenmalige boerenbestuurders, schrijver dezes heeft het persoonlijk meegemaakt. Overigens was de discussie veelal snel afgelopen als deze jonge voorlichtsters een paar maanden aan het werk waren en prima bleken te functioneren.

Maar toch, je kunt je nu nauwelijks meer voorstellen dat het nog maar dertig jaar geleden was dat dit zo liep. Anita Hoofs van Sterksel is jaren lang de enige vrouw geweest die zichtbaar aanwezig was in de sector. Inmiddels hebben we zelfs al twee voorzitterstermijnen achter de rug met een vrouwelijke LTO-vakgroepvoorzitster. In de media en op LinkedIn roeren zich meer en meer vrouwelijke varkenshoudsters. Ook in het bestuur van het NAJK en de provinciale afdelingen daarvan, zien we steeds meer vrouwelijke leden.

Kortom, vrouwen komen er steeds meer aan te pas, zeker bij de jongere generatie. Dat is een wezenlijke verandering die de sector ten goede komt. De sector heeft nog steeds te maken met vragen vanuit de samenleving over onder andere dierwelzijn. En voor mij - en volgens mij ik niet alleen - maakt het wat uit of een vrouw of een man op de TV of radio uitlegt hoe ze voor hun dieren zorgen. Vrouwen kunnen dat beter, hun zorg-gen is beter ontwikkeld. Ze duiken minder snel in technische termen over effectieve bedrijfsgezondheidszorg en diergerichte woorden komen meer voor in hun vocabulaire. Dat sluit beter aan bij de vragen die sommige betrokken burgers hebben. Kortom, het is een goede zaak voor de sector dat er meer en meer vrouwelijke varkenshoudsters zijn die zich roeren. Overigens niet alleen vanwege de maatschappelijke discussie over dierwelzijn. Op die bedrijven waar men zich richt op verbreding van de activiteiten, zie je vaak een vorm van specialisatie tussen mannen en vrouwen ontstaan. En laten we tenslotte wél wezen, vrouwen zijn ook veel leuker dan mannen!

Gé Backus
Directeur Connecting Agri & Food

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer