Minder groei in 2014

Waarom deze titel? Vanaf 1 januari 2014 weegt een varken dat met 90 kilogram geslacht is volgens de technische resultaten 1,4 kilogram minder. Hierdoor groeien vleesvarkens 13 gram per dag minder en is de voederconversie 0,04 slechter. Dit komt doordat de omrekennorm van geslacht naar levend gewicht per 1 januari 2014 is gewijzigd. De sector heeft dat met elkaar afgesproken.

Waarom is dat nodig? Het antwoord is simpel: in Nederland rekenen we het levende gewicht al jaren verkeerd uit. Varkenshouders die hun varkens bij afleveren wegen beamen dit.
De varkens wegen bij afleveren gewoon niet hetzelfde als volgens de technische resultaten. Dat komt door een ‘verkeerde’ omrekennorm.

Dat is niet de schuld van de softwareleverancier, maar dat komt door ‘sector’ afspraken. De sector spreekt af hoe we kengetallen uitrekenen. Hierdoor zijn getallen beter met elkaar te vergelijken. Met andere woorden: als we allemaal op dezelfde manier verkeerd rekenen, zijn de resultaten wel onderling te vergelijken.
Gelukkig worden de rekennormen aangepast. Ook op het onderdeel levend gewicht. Hieronder het voorbeeld uitgewerkt bij 90 kilogram geslacht gewicht, zoals het per 2014 moeten worden berekend:

Borgen en gelten:
Het geslacht gewicht + 5 kilogram, dit gewicht vermenigvuldigen met 1,20 = 114 kg levend
Was 115,4 kg levend.

Beren en/gelten
Het geslacht gewicht + 5 kilogram, dit gewicht vermenigvuldigen met 1,21 = 114,95 kg levend.
Was 115,4 kg levend

Beren
Het geslacht gewicht + 5 kilogram, dit gewicht vermenigvuldigend met 1,22 = 115,9 kg levend.
Was 115,4 kg levend

De varkens van een bedrijf die borgen en gelten verkopen zijn met de nieuwe regels dus 1,4 lichter. Verkoopt het bedrijf alleen beren, dan wegen die 0,5 kilogram per dier meer. Een verschil van bijna 2 kilogram!

Het blijft theorie, en je gaat er echt niet meer of minder door verdienen. Maar de uitkomst van de technische resultaten veranderen wel. In mijn ogen komen de nieuwe rekenregels dichter in de buurt van de werkelijkheid. Veel succes, ik kan me voorstellen dat dit schrijven in eerste instantie meer vragen oproept dan antwoorden.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer