Hoe groeit de ondernemer?

Een sporter leeft naar het volgende toernooi toe. Dat doet hij door middel van trainingsschema’s en hij wil daarmee op tijd klaar zijn voor zijn volgende oefening. Hoe mooi was het voorbeeld van onze Epke Zonderland met zijn prestaties op de rekstok. Groeit u als ondernemer toe naar uw volgende stap? Of laat u het bedrijf groeien?

De ontwikkelingen in de sector gaan onverminderd door. De gezinnen die voorheen met vakmanschap een leuk bedrijf runden zijn veranderd. De meesten hebben te maken met ondernemerstaken en staan vandaag aan het roer van bedrijven met meerdere medewerkers. Is ieder mens wel geschikt om die rol te vervullen? Vind iedereen dat achteraf eigenlijk wel leuk en zijn de wijzigingen ook ingecalculeerd bij het zetten van die stap?

Het vak van zelfstandig ondernemer gaat niet van een leien dakje. De druk om te presteren en de eindverantwoordelijkheid te dragen is groot. Ook op de gezinsbedrijven, zoals je het gros van de varkenshouders kunt beschrijven. Gegeven is dat, elke tien jaar tijd, de bedrijven verdubbelen in omvang. Dit betekent ook dat de rol van de ondernemer continue in ontwikkeling is.

De varkenshouder blijft echter dezelfde en zijn bedrijf verandert. Dat is in de sport en in het bedrijfsleven vaak ondenkbaar. Daar zie je mensen switchen na een aantal jaren of er worden nieuwe medewerkers of sporters aangetrokken. Hoe anders is dat op het agrarisch bedrijf, wat een roeping is voor veel eigenaren en waar generaties veertig jaar aan het roer staan. In die veertig jaar gebeurt er van alles met het bedrijf, terwijl we weinig tijd besteden aan de ondernemer in dit proces.

Omgang met wet- en regelgeving, mestverwerking, inkoop en verkoop, personeelsbeleid, risicomanagement. Zomaar eens wat voorbeelden van taken die er bij komen als het bedrijf groeit. Dit los van de blijvende werkzaamheden zoals technisch management, gezondheid, voeding en fokkerij.

Ondernemers staan er wat dat betreft alleen voor. Volgens mij kun je die eindverantwoordelijkheid nooit overdragen aan personeel of aan een adviseur. Je kunt wel delegeren, maar je bent zelf degene die bepaalt wat er gedelegeerd moet worden. Als je dat niet juist ziet, dan raak je van de weg en is de tent snel stuurloos.

Een standaardweg om als ondernemer hierin te groeien is er natuurlijk nooit. Ik heb wel het idee dat je moet zoeken naar platforms waar ondernemers in zitten. Dat moet juist niet eenzelfde persoon zijn. Uiteraard klikt dat beter als je hetzelfde denkt, maar voor het verbreden van je kijk moet je juist de tegenpolen opzoeken.

Wat je vaak ziet is dat het er wel bij gedaan wordt. Je kunt niet zelf stil staan bij je tekortkomingen en dus blijf je bezig met dat wat je altijd gedaan hebt. Hoe kom je er dan toe om een goede inschatting te maken van waar je mee bezig zou moeten zijn en hoe je dat zou moeten doen? Is dat praten met een coach? Ik denk dat dit wel een bijdrage levert, maar dit gaat voornamelijk over competenties duidelijk te krijgen. Die coach kan nooit je ondernemerschap overnemen of zich daar in inleven. Daar is meer voor nodig volgens mij.

Laat mensen in je wereld toe die voor hetzelfde staan, namelijk voor zelfstandig ondernemerschap. Neem ze mee in je bedrijf en luister naar alle opmerkingen en vraag daar op door. Daarnaast adviseer ik iedereen om te gaan kijken bij een andere zelfstandig ondernemer. Leg daar niet uit hoe je het zelf doet, maar luister en neem waar hoe een ander het doet door te vragen wat zijn motivaties zijn om het zo te doen. Word lid van een ondernemersvereniging in het dorp, naast de studieclub in je regio.

Voordat je start met een groei van de onderneming denk ik dat veel ondernemers stil moeten staan bij hun eigen ontwikkeling. Dan heb je de tijd nog, ben je voorbereid bij de uitbreiding van je rol en voorkom je teleurstellingen achteraf. Wie stil kan staan, boekt de meeste vooruitgang. Ik leg toch maar weer de parallel met de sport, wie zonder goede voorbereiding gaat rennen, houdt het niet lang vol.

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer