Meer mensen en geld voor NVWA

Om de slagkracht van de NVWA te vergroten worden structureel meer mensen ingezet voor toezicht en handhaving. Dat melden staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.? Het gaat dan met name om inspecteurs en dierenartsen. Ook zal er extra capaciteit beschikbaar zijn voor incidenten die zich onvermijdelijk voordoen. Door de inzet van deze interventieteams kunnen de reguliere controles ook gewoon doorgaan.

In totaal komen er 160 arbeidsplaatsen bij. De NVWA krijgt structureel 33 miljoen euro extra per jaar. Daar bovenop wordt de komende vier jaar in totaal nog eens 34 miljoen euro geïnvesteerd. De tarieven voor het bedrijfsleven gaan omhoog, waardoor een jaarlijkse bijdrage van 10 miljoen euro wordt gerealiseerd. Om het werk van inspecteurs sneller en makkelijker te maken is het daarnaast noodzakelijk het verouderde ICT-systeem te moderniseren. ?
Schippers: 'We investeren fors in de mensen en de organisatie. Daarmee vragen we ook veel van de medewerkers zelf. Zaken veranderen en het werk gaat ondertussen gewoon door en moet beter. Tegelijkertijd verwacht ik van het bedrijfsleven dat ze ook haar verantwoordelijkheid neemt. Primair zijn zij verantwoordelijk voor veilig voedsel, laten we dat niet vergeten.'

Kwetsbaar?
Het huidige systeem van keuring en toezicht wordt herzien. Volgens de bewindslieden is het nu kwetsbaar omdat zowel de keuring als het toezicht gebundeld is en private instanties een grote rol hebben. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt momenteel de risico’s voor de voedselveiligheid bij de productie en verwerking van en handel in vlees. Dit rapport wordt in februari verwacht. De uitkomsten worden meegenomen bij het herzien van een nieuw systeem van keuring en toezicht.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer