Weg met antibioticareductie

Vandaag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om eens lekker te keer te gaan tegen het woord antibioticareductie. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan dat woord: antibioticareductie. Bijna elk onderzoek heeft tegenwoordig als onderwerp of doelstelling antibioticareductie. Ik schat in dat u ook de afgelopen jaren druk bezig bent geweest met het reduceren van het antibioticagebruik.
En dat vind ik jammer. Jammer hoor ik u denken? Ja, jammer. Op deze manier verspreiden we namelijk een negatief beeld over onszelf en onze sector. Namelijk: Het is zo erg met ons antibioticumgebruik, dat we moeten reduceren.

Dat is niet goed voor ons imago en ik vind ook niet dat het recht doet aan de werkelijkheid. Ik stel voor om het over een andere boeg te gooien. Wij moeten ons bezig houden met gezonde varkens en dat ook vertellen. Het lijkt een open deur, want natuurlijk bent u bezig met gezondheid. Maar waarom communiceren we dat dan niet?
Dus ik stel voor dat vanaf vandaag ons doel gezondheid is. Dan is er geen behoefte meer aan antibiotica. Een ziek dier, dat natuurlijk een behandeling krijgt is de uitzondering en niet langer de regel!
Om dit bij iedereen onder de aandacht te brengen heb ik er maar een boek over geschreven. Het heet Vleesvarkens en Gezondheid. Het komt binnenkort uit en ik beloof, het gaat niet over antibioticareductie.

Graag wens ik iedereen dan ook een heel gezond 2014.

Manon Houben 
Dierenarts PorQ

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer