“Dierrechten zijn broodnodig”

De SP is blij dat de dierrechten voor varkens en pluimvee gehandhaafd worden. Volgens de partij moeten diervergunningen voor de hele dierhouderij ingevoerd worden. Henk van Gerven, van de SP: “Ik ben bang dat, nu er geen melkveerechten worden ingevoerd, de melkveestapel zal uitgroeien tot een nieuwe bio-industrie als er geen tegenmaatregelen genomen gaan worden.”
Hij reageert op de brief over het toekomstig mestbeleid die de staatssecretarissen Dijksma en Mansveld naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Kern daarvan is dat de bestaande dierrechten voor varkens tot 2018 blijven bestaan.

Toegevoegde waarde
Volgens de SP moet Nederland niet inzetten op kwantiteit en bulkproductie maar op kwaliteit, toegevoegde waarde, streekproducten, diervriendelijke en milieuvriendelijke producten. “Hoe dier- en milieuvriendelijker het bedrijf, hoe goedkoper de vergunning of wellicht zelfs gratis. Middels deze diervergunningen kan gestuurd worden op verlichting in overbelaste gebieden zoals De Peel.”

Koude sanering
Volgens Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren zijn dierrechten broodnodig om machtsconcentraties in de sector te voorkomen. “Als je ze afschaft, houden echt alleen megabedrijven het nog maar vol. Dat wordt een koude sanering van het gezinsbedrijf, waarschuwt het Landbouw Economisch Instituut al jaren, en dan verliest dus iedereen: boeren, dieren, natuur en milieu.” De Partij voor de Dieren blijft zich daarom verzetten tegen de verplichte mestbewerking en het afschaffen van dierrechten.'

Vervelend tijdstip
Het CDA kan zich daar niet in vinden. Een beleidsmedewerker laat weten dat kosten voor mestverwerking en dierrechten zeer onverteerbaar is. “De brief komt ook op een vervelend tijdstip, gelet op de Eerste Kamer. Volgens Sjoera Dikkers, PvdA is het als Nederland derogatie wil behouden zaak om Brussel te overtuigen van onze inspanningen om het mestprobleem op te lossen. “Dat doen we door vast te houden aan dierrechten. Het loslaten van dierrechten voor de pluimvee en de varkens kan als de verwerking goed uitpakt.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer