Beren houden

Er was in Wijchen een bijeenkomst van het PVE over het houden van beren. Onderzoekster Carola van der Peet-Schwering vertelde er over berenmanagement. Ze heeft samen met een team zeventig vleesvarkensbedrijven die beren houden geanalyseerd. Er is een uitgebreid rapport gemaakt waarin de succesfactoren staan vermeld.

In mijn vorige blog Voer of voeding? heb ik onder andere aangegeven dat de genetica van dieren en dus de voedingsbehoefte is veranderd. Wij hebben hier afgelopen zomer op ingespeeld door een nieuw voerrecept aan te bieden dat in deze behoefte voorziet.
Uit het onderzoek blijkt dat met name vier aandachtsgebieden het gedrag van beren beïnvloeden: diergericht management, rust en regelmaat, huisvesting en voeding en drinkwater. Volgens Van der Peet-Schwering is voeding een belangrijke. De samenstelling, de dagelijkse hoeveelheid, het aantal dieren per eetplaats en de watervoorziening spelen allemaal een rol. Wat ik graag met jullie in deze blog wil delen is het onderdeel voer.

Het team heeft bij zeventig bedrijven informatie verzameld met betrekking tot darmverteerbare lysine (DVlys) in gram per energiewaarde (EW). De uitkomsten staan hieronder:

 

DVlys (gram per EW)

Gemiddeld

Variatie
Startvoer8,67,9 - 9,3
Tussenvoer7,76,8 - 8,7
Eindvoer6,95,9 - 8,9

Er zitten blijkbaar grote verschillen in geadviseerde voeders bij mengvoerbedrijven. Bovendien is op geen enkel bedrijf extra magnesium of tryptofaan toegevoegd om de dieren rustig te houden.
Uit het onderzoek bleek dat de 25 procent slechtst presterende bedrijven - met betrekking tot springgedrag – eindvoer met 6,56 gram DVlys per EW voerden. De 25 procent beste bedrijven hadden eindvoer met gemiddeld 7,04 gram DVlys per EW.

Het is niet meer van deze tijd dat er alleen wordt gekeken naar prijs/100kg als men goede resultaten wil realiseren. Rust, regelmaat en reinheid zijn belangrijke aspecten om goede resultaten te bewerkstelligen. Uit de variatie in de verhouding DVlys-EW blijkt dat het belangrijk is dat je weet wat dieren werkelijk opnemen en welke doelstellingen met betrekking tot groei en voederconversie je wilt realiseren.
Met behulp van een geavanceerd computerprogramma als GPS-vleesvarkens kun je controleren of de behoeftes van de dieren wel overeenkomen met hetgeen is aangeboden. Naast voldoende DVlys per EW is uiteraard ook de verhouding en het absolute niveau van andere aminozuren belangrijk om top te kunnen draaien.
Uiteindelijk bepalen de aspecten groei, voerkosten/kg en de bezettingsgraad voor een belangrijk deel de voerwinst.

Ronald Tibbe
Verkoopleider De Heus Voeders
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer