Succesvol beren houden

Beren houden vraagt om goed management op alle terreinen: voeding, gezondheid, klimaat, huisvesting en verzorging. Dan zijn er weinig gedragsproblemen en huidbeschadigingen. Dat blijkt uit een onderzoek op zeventig praktijkbedrijven.

Het praktijkonderzoek is uitgevoerd door  WUR onder leiding van Carola van der Peet-Schwering. In opdracht van het Ministerie van EZ en het PVV zijn op 70 praktijkbedrijven zijn gedragswaarnemingen en geluidsmetingen uitgevoerd, huidbeschadigingen en beenwerk beoordeeld en alle gegevens vastgelegd qua huisvesting, voeding, groei, uitval, slachtresultaten en dergelijke. De verschillen tussen de bedrijven zijn groot, waardoor het mogelijk werd te zoeken naar succesfactoren. In het rapport ‘

Hygiëne 
Er zijn maar weinig factoren gevonden die invloed hebben op berengeur. De belangrijkste factor die invloed heeft op berengeur blijkt hygiëne. Op bedrijven met weinig berengeur zijn beren schoon, net als de vloeren en roosters. Hokbevuiling voorkomen blijkt dus van belang. Het onderzoek laat zien dat roosters met een spleetbreedte van meer dan 18 mm (beton) of meer dan 16 mm (staal) beter zijn. Een goede kwaliteit van de dichte vloer (niet ruw) is noodzakelijk. Een goede hygiëne betekent tegelijkertijd ook minder berengedrag en huidbeschadigingen. Dat geldt tevens bij een schone drinkwater- en voervoorziening.

Voeding
Voeding is een duidelijke succesfactor. Op bedrijven met weinig problemen krijgen beren voer met een hoger EW-gehalte in het groeivoer en meer aminozuren in start- en eindvoer. Op bedrijven die de bijproducten tarwezetmeel, tarwegistconcentraat, aardappelstoomschillen voeren is het berengedrag beter. CCM lijkt juist minder gewenst.
Voeren aan de lange trog of een ander systeem met weinig beren per vreetplaats geeft minder problemen, ook met het schreeuwen van de varkens. Een beperkt voerschema werkt negatief. Aan de lange trog moet dus wel ruim worden gevoerd. Een vreemde factor is dat abrupte voerovergangen geen negatief effect blijken te hebben op berengedrag en huidbeschadigingen.
Voldoende water verstrekken is nodig, een te lage waterafgifte werkt negatief.

Warm
In stallen waar het warmer is, komt minder ongewenst gedrag en huidbeschadigingen voor. Vloerverwarming heeft echter geen positief effect, net als deur- of voergangventilatie. Een deels open hokafscheiding werkt beter dan een geheel dichte afscheiding.

Dierverzorger
De dierverzorger speelt een stevige rol bij succesvol beren houden. Is er meer dan een verzorging en vaker dan een keer per dag controle dan zijn er minder problemen. Zijn de beren niet bang (gemeten door te kijken naar vluchtgedrag van beren) dan scoren ze beter. De verzorging speelt verder een rol bij diergezondheid. Meer aandacht voor gezondheid, door bijvoorbeeld vaker vaccineren in de opfok en zieke dieren sneller uit het hok halen, heeft een positief effect op de beren.  

Lees meer

  • ‘Succesvol beren houden kan’ | Magazine 11

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer