Nederland profiteert van groepshuisvesting

De verplichte invoering van groepshuisvesting voor drachtige zeugen heeft een gunstig effect gehad op de Nederlandse varkenshouderij. Anders dan in Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Spanje is het aantal dieren hier niet gekrompen. Daardoor kan Nederland profiteren van een toenemende vraag naar varkens in de EU. Dat schrijft DCA Kenniscentrum in het marktrapport ‘Profiteren van Europese krimp’.


De varkensprijzen zullen door de stijgende vraag het hoge niveau van 2012 en 2013 vasthouden, stelt DCA. De prijzen worden verder nog ondersteund door de export. De EU heeft in 2013 ook al meer varkensvlees kunnen exporteren door verschuivingen in de wereldmarkt.


Wereldwijde oogsten
Het kenniscentrum verwacht dat de voernoteringen in de eerste helft van 2014 stabiliseren. Hoe de prijzen zich de tweede helft van het jaar ontwikkelen, hangt af van de wereldwijze oogsten. Daarbij heeft de productie van biobrandstoffen een opdrijvend effect op de prijzen van tarwe, mais en soja.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer