Toename coli problematiek

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) signaleerde de afgelopen tijd meer problemen met coli op varkensbedrijven. Dat komt waarschijnlijk door aanpassingen in het voer en doordat de omstandigheden in de stal nog steeds te veel kansen bieden aan colibacteriën

In de tweede helft van 2012 kwamen er bij GD meer vragen over coli binnen. Zowel geboortediarree, speendiarree als slingerziekte werden vaker vastgesteld. In het eerste halfjaar van 2013 zijn de problemen met speendiarree verder toegenomen, de problemen met geboortediarree en slingerziekte namen af.

Goed voeren
Volgens dierenarts Peter van der Wolf van GD kan goed voeren coli-problemen helpen voorkomen. Om de jeugdgroei bij beren en Piétrain varkens goed te benutten en een optimale spierdikte bij de slacht te bereiken worden de speen- en startvoerders aangepast. Van der Wolf: "De dieren krijgen dan vaak fijngemalen speen- en startvoeders met een hoog ruw eiwitgehalte." Dat is volgens dierenarts risicovol met betrekking tot coli. "Zeker als het eiwit van matige kwaliteit is. Dan lukt het niet om de juiste balans te vinden tussen de verteringscapaciteit en de nutritionele behoefte van de big, de bedrijfsomstandigheden en de op het bedrijf aanwezige infecties.”

Antibiotica
Een andere oorzaak is volgens Van der Wolf de terechte toenemende terughoudendheid in het (preventieve) gebruik van antibiotica. Tekortkomingen in omstandigheden leiden daardoor eerder tot problemen. Teruggrijpen op preventiefgebruik is volgens de dierenarts echter niet de juiste oplossing. “De enige weg is het optimaliseren van voer, diergezondheid, klimaat én management om dieren optimaal te laten presteren en uitbraken te voorkomen.”
Met preventief gebruik span je volgens dierenartsen Marrina Schuttert van De Varkenspraktijk en Victor Geurts van MSD-AH Intervet NL het paard achter de wagen. “Het is juist beter om geen standaardbehandelingen met antibiotica te geven aan jonge biggen, want die antibiotica verstoren de opbouw van een gezonde darmflora. Bij een gezonde darmflora krijgen schadelijke colibacteriën veel minder kans.”
 

Lees meer:

 • Leven met coli | Vakblad Varkens 10

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer